Friday, April 4, 2014

hati diketuk dibeduk.



Bismillah..salam sahabat...lama tak update blog kaaan..hehe...mungkin ade yg ikut perkembangan belog ini ataupun krik2 sahaja...tp,x pe lah...yg pntg nk update jgk.tak kesah..hehehe....

Alhamdulillah,byk yg trjadi bebrapa bulan ni kan...dan merupakan cabaran yg BESAR untuk umat Islam kan...serius,x tipu...kehilangan MH370,pengikut Ikhwanul Muslimin yang ke tali gantung,.apa lagi...byk lah..

dan byk jgk perkara yg berlaku pada diri saya sendiri..huhuhuhu...tak taw nak ckp ape...hati ni bagai diketuk dengan keras sekali...bahwasanya Allah nk menyedarkan saya tentang isu umat Islam yg semakin tenat...dan saya tak menyangkal jika masih ada umat islam sekarang xtaw pun pasal Ikhwanul Muslimin ke tali gantung tu...serius!mmg ada segelintir umat Islam yg x ambik berat pun psl isu ummah..kenapa?kenapa?kenapa?ups,terover pulak...
macam dalam filem..hehe...

dan sebagai umat Islam,apa yang kita buat?BABE,ni masalah ummah taw,bukan mslh jerawat kat pipi ataupun mslh rantai basikal putus...hehe..kita ni ummat yang terakhir taw,dan ingat tak apa mithaq(janji) yang telah kita buat before kita wujud lg,sila rujuk surah al baqarah,ayat 30 dan surah az zariyat ayat 56. Ingat tak matlamat hidup kita ni sebenarnya?

Meh saya bagi analogi sikit, kita ni ibarat sebuah mesin yang bila manufacture datangkan kepada sesuatu kedai tu adalah dengan komponen2 yang lengkap,dan setiap komponen itu bukan useless,tetapi setiap satu daripada komponen itu mempunyai fungsinya sendiri. That is how we supposed to think and we supposed to act. Allah jadikan kita bukan saja2 taw, kita mempunyai fungsi yang penting dlm dunia ini untuk tujuan yg penting. Selain itu, bukti di mana setiap yang Allah jadikan itu mempunyai fungsinya, sperti mana Allah jadikan antibody dlm badan kita sebagai askar yang boleh defence our body against disease. Tu bahasa mudah lah yang saya boleh sampaikan. Kalau saya sebut pasal pathogen dan antigen, pening pulak nak digest.hehe.

erm,tu lah sedikit sebanyak yang boleh saya sampaikan. Saya juga menegur diri sendiri sebagai umat islam yang mahukan Islam bangkit kembali. InsyaAllah.

salam keamanan . ilalliqa' :)

#hati diketuk oleh seseorang. Tetapi sejauh mana kebenaran, Sang Pencipta Maha Tahu. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)