Monday, January 14, 2013

wajah baru bellogku

hee.saje nak mengupdate post pasal belog wajah baru yang comel.comellah sangatt :p 
alhamdulillah,akhirnya puas hati jugak lah dapat edit gini walaupun ambo ni tak se 'pro' mereka yang berbelog ni.hehe.
itu saje.heee
ilalliqa'
wassalam.


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

tak sembahyang jumaat ke bang? :)

Bismillah.
erm,even hari ni bukan hari jumaat,tapi....nak story satu citer lah about hari jumaat ni..

kalau hari jumaat kan,solat apa yang sinonim dilakukan pada hari jumaat ni?
opkos la solat jumaat kan! ^_^

and satu lagi fakta,org lelaki kan yang diwajibkan pergi solat jumaat ni kecuali musafir kan?Para fuqaha menegaskan orang yang wajib mengerjakan solat jumaat ialah lelaki yang merdeka, mukallaf dan mampu. Tidak wajib jumaat ke atas orang yang bermusafir, hamba abdi dan wanita (Ibn Qudamah, al-Mughni 2/1349)
tapi,apa yang dapat saya perhatikan dan saya sendiri tengok,dekat kawasan saya,time solat jumaat,ada orang laki tu tak gi solat jumaat.gi keje pulak?

ha...alkesahnye tersebut lah kisah..

Pada jumaat yang hening,hee,saya,kakak,dan kawan kakak gi pekan,nak beli barang sikit.Kitorang keluar dlm pukul 11 cmtu lah.Kirenye dah beli barang semua,perut sudah bermain lagu "terukir di bintang" . hehe .

Kami pun pergi lah satu gerai makan ni.Agak terkenal jugak lah.takmau la ckp kedai apa.Kalau sebut je nama , ofkos korang tahu punya.Alaa,yang ada delivery tu,tapi,tak nak deliver,nak beli kat kedai tu lah kan.

Jam menunjukkan 1.30 petang.

Tengok dalam kedai tu,nampak semua pekerja lelaki.Erm....tak gi solat jumaat ke?Kitorang masuk lah balik ke dalam kereta.Minda masih berfikiran positif.

          "belum pergi kot.Kejap lagi pergi lah kot"otak meng'interperate" .
          "bukan ke dah masuk zohor ni,and dah masuk azan kedua.Kan kita dilarang jual beli selepas azan
           yang kedua hingga tamat solat jumaat?Dilarang berjual beli dengan lelaki." kakak melontarkan
           persoalan.
          "erm,ha'ah kan" kawan kakak meng ia kan.

kitorang pun tunggu punya tunggu dlm kereta,xde sorang pun pekerja wanita.hmmm..kitorang geram.
ikutkan hati.nak tanya kenapa xde staff perempuan kan.
tapi,tak jadi.kitorang pun pergi lah ke francais lain.dan francais tu sume staff perempuan yg kerja.gud job!

Fakta : 

Pengharaman jual beli pada hari jumaat adalah selepas dilaungkan azan kedua iaitu azan seperti zaman Rasulullah s.a.w. yang dilaungkan selepas imam berada di atas mimbar sebelum berkhutbah.(Ibn Kathir, 8/148)

Wanita sesama mereka tidak diharamkan menjalankan urusan jual beli walaupun selepas dilaungkan azan kedua solat jumaat. Hal ini kerana mereka tidak diwajibkan solat jumaat.

untuk maklumat lebih lanjut : http://ustaznaim.blogspot.com/2011/03/hukum-berjual-beli-pada-hari-jumaat.html

erm,semoga kita semua sentiasa mendapat hidayah dari Allah s.w.t dan syurga Allah. ^_^
ilalliqa'
wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

aku juga akhirnya berdrama :)

Sedar atau tidak,drama ku hampir terbongkar..jeng3... ^_^

antara dia dan aku.

kelu.bisu.tak tahu mana nak tuju.hehe

dengan izin yang Maha Esa,terungkai lah semua cerita.

kerana Dia yang tahu SEGALANYA.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)