Sunday, December 9, 2012

exactly the way Allah planned it.




This is true!Allah knows the best for us. :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Apa maksud semua ni???



Bismillah..
rancak jari bermain di atas 'keyboard' pabila hati sedang memberontak untuk update post di blog.heee
alhamdulillah,lame sungguh tak update..
sampai ada request dari adik asma untuk update.hee.maaf ye.
segala kesulitan amat dikesali.hehe


ALHAMDULILLAH,syukur!


hanya ini yang mampu diungkapkan pabila ujian datang silih berganti sejak kebelakangan ini.
Bibir mudah mengukir senyuman,hati menangis siapa tahu?kan?tapi, Allah tahu. ^_^


Macam ni kisah yang ingin dikongsi.
>>>Beberapa hari lalu,banyak urusan serba tak kena,minta itu,minta ini,apa pun x dapat.pelik!hasrat hati ingin berniqab diteruskan jugak dengan kedegilan diri.Walaupun ianya sangat sukar,barang di hantar lambat.Dengan izin Allah,barang yang sepatutnya dihantar hari rabu,ditunda kepada hari sabtu,dan ditunda lagi Isnin berikutnya.Tunggu punya tunggu.Tak sampai jugak.Rupanya,barang saya tertinggal,jadinya.Lambat.Dihantar pula hari jumaatnye.Alhamdulillah.akhirnya,barang itu sampai di tangan sendiri.



tahukah sahabat di sebalik semua kejadian ni?
>>>Pada hari rabu tu,ana leka.Mungkin jauh dari Tuhan.Melambatkan urusan Allah,terutamanya solat.tapi,waktu ni.ana masih tak sedar.Pabila ditunda beberapa hari lagi.Selepas hari isnin tu,diri ini berfikir,
ana sudah jauh.Ana melambatkan urusan dengan Tuhan,bagaimana urusan ana dengan makhluk ingin dipercepatkan?Ana perbetulkan semula,apa yang ana leka.Dalam waktu itu,ana berdoa,ana ingin barang itu sampai di tangan ana sendiri.Di dalam otak berfikir,postman,akan dtg,bagi kat rumah.Tapi ni tidak.tengok!ujian lagi kan?Ana perlu ke pejabat pos sbb ana xde di rumah ketika postman hntar brg tu.dan akhirnya!Alhamdulillah.Memang benar!Ana sendiri yg ambil brg tu di kaunter pejabat pos. ^_^
Allah memakbulkan doa ana.Tak sperti apa yg ana bayangkan.Kehendak ingin berniqab disambut baik mama.Walaupun tidak sepenuhnya,tapi,tak pe.Sayang mama!
Allah mengajar diri ini erti sabar,ikhlas,dan redha kepada sang Pencipta.Kerna Dia Maha Tahu! :)

walaupun ujian ini sesuatu yang sukar,lakin(tetapi) ada MAKSUD sebalik semua ini.
ya!Ana yakin!


walaupun hakikat pada mulanya,otak tangkas mentafsir KELELAHAN menghadapi semua ini.

hanya kelelahan yang ada.
letih.
penat.
huh.keluhan.

apa maksud semua ni????

..................................

Tetapi,kelelahan ini di tutupi,bahkan dihapuskan oleh butir hujan kesabaran dan keinsafan,akal ku mula mentafsir semula secara kongruen .

apa lah yang ingin dikhuatirkan?Allah kan ada.Dia yang mengatur semuaNya.pantaskah ana sesali semua yang berlaku?bukan kah nikmat datang setelah ujian diberi?dan begitu juga sebaliknya?apa yang perlu ana tangisi?semua nya telah diatur kemas oleh Rabb al A'lameen.Ya!Ana pasti! :)

 Allah hebat mengatur semuaNya!Hanya kita sebagai hamba kadang2 meragui perancangan Dia.
Ana sayang Allah sangat2.Dia berikan ana segalanya.Terima kasih ya Allah! :)

okelah sahabat yang dikasihi Allah,harap dapat sesuatu yang bermanfaat.
ilalliqa'!!
wassalam. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)