Sunday, December 30, 2012

be BEAUTIFUL like Allah told you to.



Jika kau katakan pakaian yang menutup aurat itu rimas kerana panas,
aku lebih rela rasakan kepanasan itu
daripada PANASnya apa neraka.
Jika stokin ku basah meredah air sekalipun,aku lebih rela ia basah dari auratku terlihat.

#akuhanyaingincantikdimataAllah,biarpunorangmenghinapakaiankutidakikutfesyen.
:)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, December 28, 2012

Khaibar khaibar ya yahud, Jaisyu muhammad saufa ya'ud!


Israel dh berhenti menyerang Gaza. Gencatan senjata.Alhmdulillah! Allahuakbar! Tp jgn tarik nafas lega dahulu.ini bkn penamat. Teruskan perang siber, doa,boikot dan derma seperti biasa.! Perjuangan kita masih belum selesai selagi Al-Aqsa dan palestine tidak di genggaman kita sepenuhnya. Khaibar khaibar ya yahud, Jaisyu muhammad saufa ya'ud!

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Jahiliyyah.


Jahiliyyah.
Kau rebahlah.
Aku ingin menuntun hijrah.
Aku mahu memangku dakwah.
Perjalanan ini semuanya berhikmah.
Bumi ini tempatnya tarbiyyah.
Aku ingin terangi kalam fikrah.
Izinkan aku terus menerus mengenal Allah.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, December 24, 2012

yeayy!kahwin dah!!


edit sendiri gambar ni..ha..cute x?

Bismillah...
Assalamualaikum sahabat!hewhew....dah kawen dah...abg kite laah...don't misunderstanding okey..saye lambat lagi kot...tapi,tiba2 semalam macam teringin nak cepat2...kikiki...gurau saje...kakak melarang keras keinginan ini..hewhew..

.kak nad kate, " eh,ko kena lepas aku" .

aku pun jawab : -_-' yelah2...hehe

abg nuar sabar ye..tak sampai sebulan je pun...huhu...
padahal aku yang tak sabar...phuiii.... ^_^
insyaAllah,nnt dpt ank buah!!!!!!weeeeee :D

mama dengan abah pun mesti seronok dpt menantu...ahli baru dlm keluarga lah katakan...
WELCOME2 to Mannja .... ^_^

------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah,selesai majlis pernikahan yang bertarikh 22.12.2012 di Surau SBPI Gombak.
Akhirnya,dua hati dipertemukan menjadi suami isteri yang sah.wink2 * ^_^

ni pun edit jugak :)

ape pandang2?

Alhamdulillah,segalanya berjalan lancar...
Heee..suka3... >_<
macam kite je yang kawen..hehe..


keluarga pengantin lelaki
ayahanda pengantin perempuan

ingin saya katakan di sini pernikahan itu merupakan satu tanggungjawab yang BESAR!(cewah!macam dah ada pengalaman  je..kikikiki )
Tanggungjawab amat berat.Maka,apabila ingin berkahwin,persiapkanlah dirimu sebaik mungkin.:)


kami tema biru ^_^
Ayahanda kak nab juga berpesan jagalah hubungan2 ini :
1.Hubungan dengan Allah : jaga solat 5 waktu.
2.Hubungan dengan Rasul : ikuti Sunnah baginda
3.Hubungan dengan ibubapa : taati perintah kedua-duanya
4.Hubugan dengan Al-Quran : baca dan amalkan isi kandungan al-quran.
wallahua'lam. :)

TAHNIAH buat abang adib saye yang encem...dan kak nab yang comel macam saye..huuuuu ^_^


 "Sesiapa berkahwin (beristeri) maka dia telah melindungi (menguasai) separuh agamanya, kerana itu hendaklah dia bertakwa kepada Allah dalam memelihara yang separuhnya lagi."
 (HR. Al Hakim dan Ath-Thahawi)


#jap lagi,mama dengan abah  bakal dapat cucu..jadi embah la nampaknye...huhu..aku pulak jadi mak su..huk3...

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, December 21, 2012

have you used that 'ONE' second??

Bismillah.
Assalamualaikum sahabat.
Have you used your seconds today to say Subhanallah,Alhamdulillah,La ilaha illallah,Allahuakbar?
Allah gives you a very good life,an ability to see,to touch,to feel
 and everything that you have today.(seems you can see my blog right now)hehe
everything right? :)
You can walk,you can talk,you can breath.
You still alive!
When you awake,you still can say words.(I mean u can talk) :)
You still can see your cute and handsome face. ^_^ (isn't it?)
Everything is Allah's will. :)

So which of the favors of your Lord would you deny?


just a remembrance for myself which is always forget. -_-'
ilalliqa' ^_^
wassalam .

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

warkah cinta berbau syurga :)



Bismillah..
Assalamualaikum sahabat semua yg kiut miut :)
"Selamanya,kelembutan takkan pernah tewas dengan kekerasan"

haaa,mesti pernah dgr kan dialog tu?heee..bagi peminat cerita warkah cinta mesti tahu siapa yang ungkapkan ayat tu?hee..cerita ni dekat tv al hijrah tu,,
suka sangat dengan cerita dia yang sangat2 menitik beratkan batas2 pergaulan dalam Islam..
begitulah yang Islam sarankan :)
Islam kan is the way of life!

dah selesai dah cerita tu.Tapi,cerita nye macam x syiok je akhirnya.
Harap sangat Ustaz Amir tu dgn Wardah.Rupa nya tidak. :(
mood : sedih (tak puas hati sebenarnya)

lagu Warkah cinta tu best lah..Sedap nasyidnya.

Bila terdengar nama Wardah tu,teringat dekat seorang sahabat yang bernama Wardah di SMKA dulu.
ukhti wardah!I miss u!heee
InsyaAllah,ada rezeki kita jumpa ye!

actually,post ni hanya untuk memberi tahu ketidakpuasan hati ini tentang ending cerita tu.heee
maaf membuang masa kalian saje.peace! v^_^v

Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya: Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?" Baginda menjawab, "Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin."Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu? Baginda menjawab, "Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning..." (Hadis Riwayat al-Tabrani)

ilalliqa'
wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, December 9, 2012

exactly the way Allah planned it.




This is true!Allah knows the best for us. :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Apa maksud semua ni???



Bismillah..
rancak jari bermain di atas 'keyboard' pabila hati sedang memberontak untuk update post di blog.heee
alhamdulillah,lame sungguh tak update..
sampai ada request dari adik asma untuk update.hee.maaf ye.
segala kesulitan amat dikesali.hehe


ALHAMDULILLAH,syukur!


hanya ini yang mampu diungkapkan pabila ujian datang silih berganti sejak kebelakangan ini.
Bibir mudah mengukir senyuman,hati menangis siapa tahu?kan?tapi, Allah tahu. ^_^


Macam ni kisah yang ingin dikongsi.
>>>Beberapa hari lalu,banyak urusan serba tak kena,minta itu,minta ini,apa pun x dapat.pelik!hasrat hati ingin berniqab diteruskan jugak dengan kedegilan diri.Walaupun ianya sangat sukar,barang di hantar lambat.Dengan izin Allah,barang yang sepatutnya dihantar hari rabu,ditunda kepada hari sabtu,dan ditunda lagi Isnin berikutnya.Tunggu punya tunggu.Tak sampai jugak.Rupanya,barang saya tertinggal,jadinya.Lambat.Dihantar pula hari jumaatnye.Alhamdulillah.akhirnya,barang itu sampai di tangan sendiri.



tahukah sahabat di sebalik semua kejadian ni?
>>>Pada hari rabu tu,ana leka.Mungkin jauh dari Tuhan.Melambatkan urusan Allah,terutamanya solat.tapi,waktu ni.ana masih tak sedar.Pabila ditunda beberapa hari lagi.Selepas hari isnin tu,diri ini berfikir,
ana sudah jauh.Ana melambatkan urusan dengan Tuhan,bagaimana urusan ana dengan makhluk ingin dipercepatkan?Ana perbetulkan semula,apa yang ana leka.Dalam waktu itu,ana berdoa,ana ingin barang itu sampai di tangan ana sendiri.Di dalam otak berfikir,postman,akan dtg,bagi kat rumah.Tapi ni tidak.tengok!ujian lagi kan?Ana perlu ke pejabat pos sbb ana xde di rumah ketika postman hntar brg tu.dan akhirnya!Alhamdulillah.Memang benar!Ana sendiri yg ambil brg tu di kaunter pejabat pos. ^_^
Allah memakbulkan doa ana.Tak sperti apa yg ana bayangkan.Kehendak ingin berniqab disambut baik mama.Walaupun tidak sepenuhnya,tapi,tak pe.Sayang mama!
Allah mengajar diri ini erti sabar,ikhlas,dan redha kepada sang Pencipta.Kerna Dia Maha Tahu! :)

walaupun ujian ini sesuatu yang sukar,lakin(tetapi) ada MAKSUD sebalik semua ini.
ya!Ana yakin!


walaupun hakikat pada mulanya,otak tangkas mentafsir KELELAHAN menghadapi semua ini.

hanya kelelahan yang ada.
letih.
penat.
huh.keluhan.

apa maksud semua ni????

..................................

Tetapi,kelelahan ini di tutupi,bahkan dihapuskan oleh butir hujan kesabaran dan keinsafan,akal ku mula mentafsir semula secara kongruen .

apa lah yang ingin dikhuatirkan?Allah kan ada.Dia yang mengatur semuaNya.pantaskah ana sesali semua yang berlaku?bukan kah nikmat datang setelah ujian diberi?dan begitu juga sebaliknya?apa yang perlu ana tangisi?semua nya telah diatur kemas oleh Rabb al A'lameen.Ya!Ana pasti! :)

 Allah hebat mengatur semuaNya!Hanya kita sebagai hamba kadang2 meragui perancangan Dia.
Ana sayang Allah sangat2.Dia berikan ana segalanya.Terima kasih ya Allah! :)

okelah sahabat yang dikasihi Allah,harap dapat sesuatu yang bermanfaat.
ilalliqa'!!
wassalam. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)