Friday, November 16, 2012

KING in her heart





You can marry a woman for her wealth but money will perish.


You can marry a woman for her beauty but beauty will fade away.


You can marry a woman for her power but power will be gone.


If you marry a pious and righteous woman who fears Allah, 

- she will honour you,  
- she will be affectionate with you,  
- she will help you to get closer to Allah. 


Your love story will last forever. It will begin in this life and Insha'Allah will continue in the Hereafter.


Her love and satisfaction will be your key to Jannah (Paradise). :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, November 15, 2012

Cafe Cinta

Bismillah
Assalamualaikum sahabat!Ha!

Hari ni nak kongsi sikit apa itu cinta?jeng3...
mungkin ramai yang confuse,pening2..apa itu rasa cinta?bercinta?bercouple?
ha.meh sini meh...kite duduk minum air masak je..^_^

erm,macam mana bercinta sebelum kahwin ni?apa hukumnya?boleh ke tidak?mungkin ada yang dah lama tertanya tanya.InsyaAllah,di sini ada sedikit keterangan yang ingin dikongsikan hasil daripada Cafe Cinta bersama Dr.Farhan Hadi dan Ustazah Fatimah Syarha.
Aiwah sahabat!



First of all,kita kenal term2 berkaitan cinta ni.


rasa CINTA :

salah ke rasa cinta ni?erm,tidak.Sebab,rasa cinta ni fitrah.Sebagai contoh,kita melihat seseorang yang bertudung labuh,atau lelaki yang alim,kita akan rasa cinta.Ha,adakah salah?Tidak sahabat.

BERCINTA : 
Hukum bercinta bergantung kepada bagaimana seseorang itu mentakrifkan atau mentafsirkan rasa cinta itu.
Ikut kamus dewan bahasa adalah menaruh rasa suka.

BERCOUPLE : 
Bercinta-bercinta.Berdua-duaan,berpacaran.Menurut Dr.Yusuf Al-Qhardawi,dia menegaskan dia tidak memuji cinta sebelum berkahwin kerana cara seperti ini dikhuatiri berbahaya dan juga boleh menimbulkan syahwat.


Sahabat yang dikasihi Allah,

bercinta itu , hukumnya bergantung kepada BAGAIMANA kita menguruskan rasa cinta tu.

Sekiranya bercinta itu merujuk kepada , apabila seseorang itu menguruskan cinta dengan mempersiapkan diri dengan menjadi soleh atau solehah,menjaga batas2 pergaulan,itu tidak ada masalah. :)

Tetapi,apabila bercinta dengan cara sms yang sia2,walaupun tak pernah jumpa,berhubung melalui facebook,
Contohnya, 

abang dah makan ke?
kucing abang dah makan ke?
esok hari apa ye wak?
tergelak saya dengar yang last tu sewaktu mendengar Dr.Farhan menyebutkan itu.hehehe.hari ape pun nak ditanya. ^_^ sms ini sia2.Kata ulama' hukumnya makruh. 


Baiklah.Maka,hukum bercinta ini bergantung kepada macam mana kita ni uruskan cinta tersebut.Sahabat semua haruslah pandai mengurus cinta ye.Yang paling penting cinta kepada Allah itu cinta hakiki.Yang kekal abadi.Harap semuanya jelas.Wallahua'lam. :)

ilalliqa'
wassalam :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, November 14, 2012

menghargai dan dihargai

Bismillah
Assalamualaikum sahabat. :)
erm,ok.hari ni xde nk cerita sgt pun.Cuma,erm,nak kongsi apa yang ada dalam hati :)

Ha,proses menghargai dan dihargai,ape lagi ea.penghargaan,harga and etc.(suka2 je kan?)
actually,xde idea sgt..saje suka2 tulis,suka hati lah,blog kite kan?hehehe

Erm,selalunya orang ni,kat depan mata,dia x nmpk.Dah pergi jauh,baru perasaan.

Oh,orang tu.kan3?

Tak pun,lagi satu situasi tu,kat depan mata,kita langsung tak hargai perasaan dia,tapi,bila dia dah xde,baru lah rase menyesal ..

Erm,sama lah macam bila kita ada Allah,tapi,kita tak jaga pun hubungan dengan Allah,kita x buat pun apa yang Allah suruh,still buat apa yang Allah larang,rugi kan?
Tapi,Allah tak kan tinggalkan kita.Jangan risau,cuma,kita sepatutnya yang tak tinggalkan Allah.Dia Maha Tahu apa yang ada dalam hati kita.

Hargailah seseorang atau sesuatu  yang ada depan mata kita,jangan sampai ianya hilang,baru nak mencari balik,waktu tu mungkin dia dah diambil orang. :)

wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, November 12, 2012

Eh,kalimah tu???

Bismillah
Assalamualaikum sahabat!
How are u today?How is your iman?Always check for it okay! ^_^

erm,actually kan,teringat kalimah tu sejurus orang ramai post about ucapan Pierre Andre tu.Serious!same dgn ape yg Cg.Rozai (sir add math saye!!) cakap time saya form 5.

Automatically,hehe..Saya teringat.

"Aha!Cg Rozai have said it before! "

ha,so,ni post nyer

http://kalamfilhubbi.blogspot.com/2011/07/tiada-tuhan-selain-allah.html


No doubt,these kalimah is absolutely the greatest award for muslims.

لا اله الا الله

Tiada tuhan selain Allah!

ilalliqa'
wassalam :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, November 10, 2012

JARAK ini...




♥ ♥ ♥ Jika RINDUKAN SESEORANG , PEJAMKANLAH MATA dan UCAPKANLAH : " Ya Allah Aku rindukannya keranaMu Ya Allah , Jauhkanlah aku dari perkara yang membuatkan aku lupa kepadaMu. Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia.. 

✿~ Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia b
erjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..
✿~ Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi..
✿~ Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..

p/s : Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia..♥ ♥ ♥


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

oh tidak!! F5 lagi dan F5 lagi!

ERROR

dan

ERROR lagi...

tekan F5 lagi dan lagi...repeated continuosly..serious!cannot face it anymore!SLEEP!

ZzZZzzzZzZZzZZzz.......

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ha,tu lah yang saya hadapi ketika petang semalam.Banyak kali tekan button F5 tu,x boleh jugak.Haish.
Memandangkan sisters and brothers UIA tengah
menumpukan perhatian sepenuhnya kepada screen laptop untuk cek result masing2..

Pukul 1.15 p.m hingga 2.57 petang .
Menunggu waktu untuk menge'cek' result sem 1.huhuhuhu..
dia kata,

result will be at 3.00 p.m for sem 1 2012/2013.
serious!Lama kelamaan Lama sangat menunggu,tertidur.


padahal tinggal beberapa minit pukul 3.
Celik2 mata je,pandang laptop.Huh?pukul 3.55 p.m dah?Boleh cek ni..Ngantuknyeee..


Dengan mata yang mengantuk,carik keyboard,tekan2..plup..
Result pun terpampang!Jeng3..huhuhuhu

Alhamdulillah
hanya itu yang mampu diucapkan tatkala melihat result itu.
hehehe.
Happy sangat!Even x dpt apa yang nak dicapai.Dan x sehebat kawan2 lain
yang dapat 3.5 and above dan 4 flat. ^_^
Tapi,saya yakin ianya cukup untuk apa yang saya perlukan.
Teringat kata2 ni,

Allah gives what we need,not what we want.So,SMILE!Don't ever give up and complain.Allah know what's best for us!Optimist to Allah! 
MABRUK!CONGRATULATION!TAHNIAH!
buat sahabat yg success!! ^_^

teringat lagi kalam suciNya,

Dan (ingatlah) tatakala Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".( surah Ibrahim : 7 )

erm,what ever it is your result,be grateful okeh!Allah will grant u with more ni'mat..and the most important is

"Allah does not charge a soul except [according to] what He has given it. Allah will bring about, after hardship, ease."

(Surah At-Thalaq verse 7)

Allah will bring about, after hardship, ease."

baikkan Allah?Dia Maha Penyayang.love Allah so much! :)
chek balik result hubungan kita dgn Allah camne,kan?mungkin ada yang tak betul lah ni..(ditujukan khas buat diri sendiri yang lalai) :)

baiklah sahabat.tak mo sedih2 ye dan mabruk alaikum! :)
ilalliqa'
wassalam :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, November 5, 2012

Look! :)

Look back and Thank Allah,
Look forward and Trust Allah
Look around and Believe Allah
Look Within yourself and find Allah :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

NOW,it's yourn turn. (5)

erm,ha,nak taw tak ape yg Aisyah rasa pelik tu.erm,aisyah tengok kaki Aisyah,erm,macam nak kena tutup je aurat kaki ni.erm,wajib kan?kaki kan aurat orang perempuan..erm,alhamdulillah,setelah beberapa minggu Aisyah cuba sesuaikan diri dengan diri aisyah yang 'baru'. :) aisyah dah pakai stokin!!! ^_^

tahun ke tahun,aisyah harap sangat apa yang Allah beri ni takkan ditarik balik.Nikmat yang Allah beri ni,Aisyah harap sangat Aisyah takkan berhenti mensyukuri nikmatNya.dan harap sangat3,Aisyah akan terus istiqamah dengan perubahan ni.Bila Allah dah pilih kita,kita jangan lah sia-sia kan peluang ni.

Aisyah sekarang dalam usaha nak pakai purdah.Sahabat doakanlah Aisyah :)

so,apa tunggu lagi?


            NOW,it's your turn. ^_^


ilalliqa' kawan2. :)
wassalam.


# Ingatlah sahabat,

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu,melainkan mereka sendiri mengubah nasib mereka"
(Surah Ar Ra'd : 11)




DAN...


change quote 4

"Apabila kamu bersyukur,maka akan ku tambah nikmatmu,dan apabila kamu kufur,maka azabku sangat pedih."
(Surah Ibrahim : 7)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, November 2, 2012

NOW,it's your turn. (4)

Ha,aisyah lupa nak bagi taw,sekarang Aisyah dah tingkatan 3!huhu.eh,sejak bila guna gelaran Aisyah ni..hehehe..baru sedap sikit baca kan..^_^

ok2.sambung story jap.ambik mood sedih tadi.

erm,mesti korang ingat Aisyah sedih sebab tak dapat tudung labuh raya kan?hehehe..No.No.No.
Korang silap.Alhamdulillah,akhirnya!Aisyah dapat carik tudung labuh tu!!Yuhooo...Yahoo...Happy sangat!Subahanallah.Last minute baru dapat tudung pink labuh tu!Ha,percaya tak?Percaya tak?Percayalah....kasih mu lama...(eh,ternyanyi lagu siti pulak)..^_^

Dan haghi ghaye tu,eh,sejak bile pulak pelat R ni..hari raya tu,pakai lah tudung tu..Yang tak tahan dengar nye korang taw ape?
          "Amboi,jadi ustazah dah sekarang"
          "Ni besar nanti jadi ustazah ye"
          "Besarnye tudung dia"
Aisyah senyum,sedangkan dalam hati cakap camni >> (eee..aisyah nak jadi doktor la pakcik!!!)

and macam2..wat ever,.ada saya kesah..hehehe..Aisyah tak faham,kenapa kalau tudung labuh je,orang kaitkan dengan ustazah.Tak boleh ke orang tudung labuh jadi doktor?Jadi engineer?Tak boleh ke?

What's wrong with all these people??Huh??Hmm..rilex jap..senyum ^_^ ok!
eee..tak boleh ke??Haish!dah aisyah!cukup2 sudah...hehehe.ok2..

SELEPAS ITU,PADA HARI RAYA KEBERAPA NTAH(lupa pulak) :p

aku pakai tudung labuh tapi,macam ada rasa kejanggalan sikit..ha!ape ea?aku pandang atas bawah.macam tak kena..

#agak2 ape yang Aisyah rasa janggal tu ea?to be continued......

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)