Tuesday, April 10, 2012

Garden of Knowledge and Virtue, IIUM ; ^^v

In the name of GodThe Most Gracious, the Most Merciful..

wahh,it's so exciting to be a student here!but,where?heee...OF COURSE LA UIA!

INTERNATIONAL ISLAMIC UNIVERSITY MALAYSIA!

i'm so eager to tell you I at library UIA now!!(batak je. ^_^ )


Today,I want to improve my grammar,my speech,my talks,my English skills by talking(am I talking actually?) or typing this post in English language.

I hope you will understand what I'm talking about. :)

life here can be defined as hectic.Hectic why??because all people around you will walk,talk,so fast like chasing the time.Yeah!actually,it depends on student of what?Such as student of medic.Aha!this student may life in hectic pace.But,what about student of edu?(I mean student of education),maybe her/his life will be so practically,arranged orderly.

When I woke up in the morning,the voice of Azan is heard enough to remind us to perform our Subuh Solah.Every time,even I stay at mahallah Ruqayyah,which is the location is actually far from the mosque,but,I can hear the Azan.I love it so much..
When I walk with my sister,Nadiah,I can look people from anywhere.Just name it!Uganda?Africa?China?Indonesia?Malaysia?(of course!),there are so many peoples around the world.erm,okay,I think I got to go.Next time,I'll will tell you more!

but,before that,preach from me even ayat! :) from hadith Rasulullah,
"Gaining knowledge is an obligation for Muslims"
(Riwayat Ibn Majah)

Ialliqa'
wassalam. :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

forgive . :)

#post kali ini khusus untuk abang muhammad yassin bin zainal rashidy.tapi,kawan2 pun boleh baca.
di kesempatan ini nak mintak maaf sangat.semoga Allah memudahkan segalanya.ameen :)

Musa bin Imran bertanya: "Hai Tuhanku, siapakah hambaMu yang paling mulia di sisiMu? FirmanNya: "Siapa yang mengutamakan kemaafan sedangkan dia mampu untuk membalas kejahatan orang lain."


ha..adakah kita orang yang pemaaf?
kesalahan yang dilakukan kadang2 tidak lah terlalu besar,hinggakan hendak bermusuhan
antara satu sama lain.
kan lebih mudah memaafkan dari terus memikirkan cara untuk membalas dendam.
tak gitu?hehe

Rasulullah s.a.w merupakan contoh yang paling mulia untuk kita ikuti dan teladani.
Sifat sabar dan pemaaf baginda s.a.w amat tinggi.Ya!Mungkin ada yang mengatakan
Rasulullah seorang yang maksum yakni yang terpelihara
dari melakukan kesilapan dan kesalahan.

Tetapi,saya tanya kepada anda,
"Bukankah Rasul itu diutuskan untuk dicontohi?"
 

makanya,kawan2,contohi Rasulullah,sayang Rasulullah tak?
kalau sayang,jadilah orang yang pemaaf seperti baginda s.a.w. :)

Jangan nak panjangkan cerita.
Maafkan sahaja.

Kembalilah rapatkan ukhwah itu.

Rugi taw putuskan persahabatan.
Mintak maaf cepat!Sebelum terlambat. :)

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat." - [Al-Hujurat : 10]

okay lah kawan2.
sampai sini je post kali ni.
tak boleh lama2.ilalliqa'
wassalam.
#di library UIA ni. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, April 9, 2012

love story .


Allah writes my love story BETTER than I wrote
by myself .

Never Mind . :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, April 7, 2012

T.U.M.B.L.R

Assalamualaikum kawan2! heee..


short post today actually to introduce my new account on tumblr.com. :)

sengaja mencuba tumblr ni.Macam cun2 post mereka2 yang mempunyai tumblr ni.Jealous pun ade sebenarnya. :)

so you all can explore my pinky tumblr on this link :



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, April 5, 2012

hijab.


Assalamualaikum friends. :)
okay,just a short post today,a picture about HIJAB.
whatever forms you wear a Hijab,as long as in a right way,
NO ONE will stop you to wear HIJAB!
^__^


so my dear sister out there,what you have to do is
                    RESPONSIBILITY
to keep your aurah/aurat properly . :)

#you all nampak cantik sssgggttt kalau pakai tudung dengan cara yang betul.taw tak? :)

flying kiss from me to my lovely sister out there..mmuaahhhh (^____^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, April 4, 2012

patience



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Siapa tulang rusuk kiriku..?


Ketika aku remaja
Sesaat selepas mendengar kisah Adam dan Hawa
Terbit satu pertanyaan dalam diri ku
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?

Bagaimana rupanya,
Tinggi atau rendah,
Kurus atau gempal,
Cerah atau gelap,
Tampan atau jelek.

Puas aku membayangkan,
Impikan jejaka rupawan,
Persis seorang pahlawan.
Ketika aku menganjak dewasa
Dikala sedang menuntut di menara
Timbul semula persoalan itu,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?

Bagaimana hartanya,
Motor atau kereta,
3310 atau Iphone,
Selipar atau Adidas,
Miskin atau kaya,
Puas aku mencari
Impikan lelaki hartawan
Persis seorang jutawan.

Ketika aku akhirnya dewasa
Dikala sedang berusaha berkerja
Bertanyaku sekian kali,
Aku ini tulang rusuk kiri siapa?
Bagaimana akhlaknya,
Malas atau rajin,
Baran atau sabar,
Dungu atau pintar,
Jahat atau baik,
Puas aku berdoa
Impikan lelaki budiman,
Persis seorang beriman.


Ku tanya lagi pada diri,
Aku ingin jadi tulang rusuk kiri siapa,

Pentingkah rupa?
Cukuplah yang sedap di mata,
Pentingkah harta?
Cukuplah yang mampu menyara,
Pentingkah iman?
Terdiam aku seketika.


Kerana diriku melihat diri sendri,
bagai tak layak untuk disunting oleh pencinta Ilahi,
Diriku lemah sekali,
Penuh dosa dan layak dicaci,
Bagaimana kalu pemilik tulang rusuk ini ketahui,
Bertapa hinanya si rusuk kiri
Pasti dia menyesal sekali

Lalu ku tanamkan azam,
Tuhan masih memberiku peluang
Akan ku berusaha membaiki diri,
Bagi melayakkan diri pada yang terbaik.
Semoga pemilik tulang rusuk kiri,
Akan bahagia bersamaku di dunia dan di akhirat nanti.



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, April 1, 2012

Dear My Future Husband



Dear My Future Husband .. ^_^



------------ From your future lovely wife -----------------

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Al-hamdu..


Bismillah..salam sahabat semua!!ha..lame dah tak update...so,ni je yang ana mampu ucapkan saat ini.ALHAMDULILLAH . ^_^

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)