Monday, January 9, 2012

dakwah fardiyah...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bismillah.



kucing tomey ni tgh mentelaah,nak dakwah,korang?
ape tnggu lagi?jom dakwah  jom!^_^


1:09 a.m.
suasana sunyi sepi. Semua dah tidur tapi,jemari ini tiba2 gatal mencapai laptop dek kerana hati terdetik tentang dakwah fardiyah.Walaupun,sebenarnya kepala ni rasa sangat pening dan berat,mata ibarat terkulai layu dihembus bayu.cewah...tiba2 nak berpuitis pulak.Kalah A.Samad Said.hehe..:)

Erm,apa ye sebenarnya dakwah fardiyah ini?
google jap...blup3...heeeee
aha!okeyh..

Dakwah fardiyah-sebagai antonim dari dakwah jama’iyah atau ‘ammah-ialah ajakan atau seruan ke jalan Allah yang dilakukan seorang da’I (penyeru) kepada orang lain secara perseorangan dengan tujuan memindahkan al mad’u pada keadaan yang lebih baik dan diridhai oleh Allah.

sumber : http://elmisbah.wordpress.com/dakwah-fardiyah/

okey.Saya bukan pakar nak terang perkara2 ni,cuma nak berkongsi sedikit ilmu.Dakwah ni wajib bagi setiap orang Islam.Kalau tak salah saya,macam tu kan.dan ini lah dikatakan dakwah fardiyah.Kita mengajak orang lain mengenali Islam,atau berkata tentang Islam,musyawarah ke,usrah ke dan sebagainya atas kemahuan kita dan menggunakan ilmu yang kita pelajari.Walaupun sedikit dakwah yang disampaikan,ia tetap DAKWAH! :)





Alhamdulillah,dalam dunia yang serba canggih ni,hang habak mai,nak dakwah cara apa pun boleh,nak ikut lagu tu ka,lagu ni ka,apa pun boleh,hee.Asal kena cara dia,boleh ja.Lagi2 ada twitter la, mukabuku(facebook) la, blogger, newspaper, radio, television and so on. Kita baru tulis satu ayat and share status tu,dah beribu yang like,dah ramai yang baca.Tetapi!!!!jeng3...heee...tapi,kalau tulis tiada tujuan dan tak beri manfaat kepada orang lain,macam mana nak dapat pahala der..^_^
macam mana nak jalankan tanggungjawab kita untuk sebarkan dakwah secara sendirian berhad ni.hehe

biar sikit,tapi,BERMANFAAT besar..contoh kita post: 

S.M.I.L.E (^_^)
it's sunnah!

ha,mungkin ada lagi masyarakat kita yang tak tahu senyum tu sunnah dan dapat pahala.ya3..saya tahu anda tahu itu.Saya kata mungkin.Mungin ada segelintirnya yang tak taw kan.Dan apabila kita menyebarkannya di laman sosial,nah,di situlah berjalannya dakwah fardiyah.

dan saya sangat suka kepada mereka yang menggunakan you tube sebagai salah satu medium dakwah.baru2 ini,ada friend di facebook post video tentang kriteria menjadi imam.dan ianya sangat kelakar dan menarik perhatian golongan muda untuk menontonnya.Dah memang kebanyakannya orang2 muda je yang gunakan laman sesawang ni kan.:)
nak tonton? lihat video bawah ni.Thumbs up to u la bro!hehe.(aasif,tak minta permission.hehe)
sebelum tonton,sila diamkan music di blog saya ini.:)





So,ayyuha syabab!!!lakukan dakwah fardiyah dan dekati sahabat2 mu supaya mencintai Islam dengan sebenar-benar kecintaan.^_^ Di samping kita berdakwah tu,jangan lupa,sebenarnya kita juga berdakwah kepada diri kita sendiri,kan kawan2?heeee
kita semua adalah dai'e sejak kecil lagi.Dai'e cilik dan berstyle..hehe ^_^

oke lah sahabat.lailan said.ilalliqa'.wassalam.(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

2 comments:

Salina said...

salam perkenalan..nice blog..gud job

..::NaBiLaH SoLeHah::.. said...

salam.thanks :)