Saturday, January 28, 2012

Islam :)


Islam is not about "we're better than you" .
Islam is about "let me show you something that is better for you" :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

^_^



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Tuesday, January 24, 2012

tara!!!




Hai kawan2!!!heeeeee ^_^
tomey tak blog sye?ha....dah berwajah baru sikit...dan ini adalah bantuan daripada Nabihah Zainal !!
maceh byha!!

serba pink dan ungu...huuu...i like it so much!!okey...that's all!just appreciate jasa baik byha...byha comell.
:)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

aku bukan lah sempurna...




ku impikan diriku sebagai seorang mujahidah,
yang hatinya tenang di atas segala dugaan..
dan imannya teguh seperti benteng yang kukuh..

ku impikan diriku sebagai seorang mujahidah,
yang hatinya tiada lalai daripada mengingati Allah..
dan takwanya tinggi menggapai langit..

ku impikan diriku sebagai seorang mujahidah,
yang amalannya tulus dan ikhlas kerana Allah..
dan semangat juangnya yang jauh daripada luntur..




Namun aku sedari,
aku masih jauh daripada siapa diriku yang aku impikan..
namun,aku berdoa kepada Allah..
dan akan aku terus berusaha..
supaya impianku itu tidak kekal sebagai impian,namun menjadi satu kenyataan.. 

InsyaAllah

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, January 23, 2012

Friday, January 20, 2012

H.B.B

Assalamualaikum kawan2...sihat semua??kalau selseme ke demam ke jumpa doktor keyh.:)
erm..post kali ini ditujukan khususnya to my fren and my special boyfren yang birthday dia bulan 1..heee
okeyh...^_^



fisrt,happy belated birthday to byha..pemilik blog ayies zaima . :)
semoga panjang umur murah rezeki byha!!nnti ada hadiah bakal menjelma..jeng3..huhu
blog dia best sangat,sila lah ziarah ke blog dia ye.
^_^

then,special wishes to both of my boyfriend...heeeeeeeee
ada 2??jeng3...
ups...nanti dulu...jangan fikir bukan2...
his birthday is on 16 January.
selamat hari lahir zahin !
(tekan nama dia tu ada blog dia,saje promote blog zahin)
^_^
semoga apa yang diimpikan akan tercapai..semoga dpt sambung stdy lagi.!
chayok2!

lepas tu,21 Januari
orangnya handsome,berkaliber,sayang sangat dengan dia,
that is my ABAH!!
heeeeeeee
^_^
happy becoming birthday abah!
sayang abah sangat2....malam ni kitorang sambut birthday abah..insyaAllah...
^_^

oklah...ilalliqa'
wassalam..

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, January 14, 2012

Monday, January 9, 2012

dakwah fardiyah...

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Bismillah.



kucing tomey ni tgh mentelaah,nak dakwah,korang?
ape tnggu lagi?jom dakwah  jom!^_^


1:09 a.m.
suasana sunyi sepi. Semua dah tidur tapi,jemari ini tiba2 gatal mencapai laptop dek kerana hati terdetik tentang dakwah fardiyah.Walaupun,sebenarnya kepala ni rasa sangat pening dan berat,mata ibarat terkulai layu dihembus bayu.cewah...tiba2 nak berpuitis pulak.Kalah A.Samad Said.hehe..:)

Erm,apa ye sebenarnya dakwah fardiyah ini?
google jap...blup3...heeeee
aha!okeyh..

Dakwah fardiyah-sebagai antonim dari dakwah jama’iyah atau ‘ammah-ialah ajakan atau seruan ke jalan Allah yang dilakukan seorang da’I (penyeru) kepada orang lain secara perseorangan dengan tujuan memindahkan al mad’u pada keadaan yang lebih baik dan diridhai oleh Allah.

sumber : http://elmisbah.wordpress.com/dakwah-fardiyah/

okey.Saya bukan pakar nak terang perkara2 ni,cuma nak berkongsi sedikit ilmu.Dakwah ni wajib bagi setiap orang Islam.Kalau tak salah saya,macam tu kan.dan ini lah dikatakan dakwah fardiyah.Kita mengajak orang lain mengenali Islam,atau berkata tentang Islam,musyawarah ke,usrah ke dan sebagainya atas kemahuan kita dan menggunakan ilmu yang kita pelajari.Walaupun sedikit dakwah yang disampaikan,ia tetap DAKWAH! :)





Alhamdulillah,dalam dunia yang serba canggih ni,hang habak mai,nak dakwah cara apa pun boleh,nak ikut lagu tu ka,lagu ni ka,apa pun boleh,hee.Asal kena cara dia,boleh ja.Lagi2 ada twitter la, mukabuku(facebook) la, blogger, newspaper, radio, television and so on. Kita baru tulis satu ayat and share status tu,dah beribu yang like,dah ramai yang baca.Tetapi!!!!jeng3...heee...tapi,kalau tulis tiada tujuan dan tak beri manfaat kepada orang lain,macam mana nak dapat pahala der..^_^
macam mana nak jalankan tanggungjawab kita untuk sebarkan dakwah secara sendirian berhad ni.hehe

biar sikit,tapi,BERMANFAAT besar..contoh kita post: 

S.M.I.L.E (^_^)
it's sunnah!

ha,mungkin ada lagi masyarakat kita yang tak tahu senyum tu sunnah dan dapat pahala.ya3..saya tahu anda tahu itu.Saya kata mungkin.Mungin ada segelintirnya yang tak taw kan.Dan apabila kita menyebarkannya di laman sosial,nah,di situlah berjalannya dakwah fardiyah.

dan saya sangat suka kepada mereka yang menggunakan you tube sebagai salah satu medium dakwah.baru2 ini,ada friend di facebook post video tentang kriteria menjadi imam.dan ianya sangat kelakar dan menarik perhatian golongan muda untuk menontonnya.Dah memang kebanyakannya orang2 muda je yang gunakan laman sesawang ni kan.:)
nak tonton? lihat video bawah ni.Thumbs up to u la bro!hehe.(aasif,tak minta permission.hehe)
sebelum tonton,sila diamkan music di blog saya ini.:)





So,ayyuha syabab!!!lakukan dakwah fardiyah dan dekati sahabat2 mu supaya mencintai Islam dengan sebenar-benar kecintaan.^_^ Di samping kita berdakwah tu,jangan lupa,sebenarnya kita juga berdakwah kepada diri kita sendiri,kan kawan2?heeee
kita semua adalah dai'e sejak kecil lagi.Dai'e cilik dan berstyle..hehe ^_^

oke lah sahabat.lailan said.ilalliqa'.wassalam.(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, January 8, 2012

Thursday, January 5, 2012

cobaan....


SITUASI 1
hish,ape la yang jadi kat aku tahun ni..takde ong la tahun ni,kena itu la,kena ini la,adoyai.

hehehe..
Bismillah...
Assalamualaikum kawan2..rasa kelakar pulak mendengar keluhan macam kat atas tu.boleh pulak dia kata takde ong.hehe.
bercakap tentang ujian dan cabaran hidup sempena tahun baru yang baru beberapa hari kita lalui,pasti ada yang mengeluh dan berputus asa.kan?ada juga yang mampu tanganinya dengan baik..dan kalau macam tu,ianya baik!hee

cobaan dan ujian ini bukanlah datang padia tahun2 tertentu atau waktu2 tertentu,malah ia datang tak kira waktu.Sebagai seorang khalifah dimuka bumi ini,kita harus bersedia untuk tempuh apa saja ujian hidup.kita kan umat Rasulullah..we must be strong!:)

imtihan ini diberikan oleh Allah kepada hambaNya untuk menguji keimanan kita kepada Yang Maha Esa.ok.simple je.macam ni.

semua pernah ambik ujian tak?mesti pernah kan..UPSR ke PMR ke SPM ke..and 
sewaktu dengannya.bila nak ujian tu,mesti kita akan buat persediaan yang secukupnya kan?
dan bila kita dapat kejayaan,kita akan rasa puas dan gsgt gembira,kan?
kalau kita tak berjaya,kita akan buat lagi bagus pada masa akan datang kan.

Ha,situasi tu sama la bila kita hadapi ujian yang diberikan oleh Allah yang namanya lain sikit.Okay,kita mula dgn UPSR.Mula2,kita ambil Ujian Penilaian Sendiri Rasa.That's mean,kita kena rasa sendiri dugaan tu,baru kita tahu bagaimana nak hadapinya nanti kan.:)
Selepas itu,lain sikit dari PMR iaitu PMD.Peperiksaan Menilai Diri.:) iaitu bila dah hadapi ujian tu,baru kita boleh muhasabah diri dan kenal pasti di mana kesilapannya.
And,last but not least,SPM iaitu Sijil Pencapaian MengurusDiri.hehe...bila kita dah berjaya hadapi ujian,baru kita dapat sijil ni.dan Allah akan berikan berlipat kali ganda pahala kepada orang yang sabar.:)

erm..ok lah...hope u guys enjoy reading this.
ilalliqa'
wassalam.^_^

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, January 1, 2012

taghyir wa tajdid

Bismillah..
Assalamualaikum :) selamat pagi.heee.Alhamdulillah.ini post pertama untuk tahun yang baru ini.Tahun 2012.semoga semua ceria2 selalu.

Bercakap tentang tahun baru,semua inginkan at-taghyiirat...means a change!^_^
tetapi,ingat bahawa perubahan itu bukanlah kerana tahun baru,tetapi,kerana Allah semata-mata,okey?:)


change and reform ourselves must to be a better direction. if we do not change ourselves, who else right? Allah SWT says in Surah Ar-Rad, verse 11, which means:


"For each one are successive [angels] before and behind him who protect him by the decree of Allah . Indeed, Allah will not change the condition of a people until they change what is in themselves. And when Allah intends for a people ill, there is no repelling it. And there is not for them besides Him any patron."

So,from that ayat,we should understand that we must change ourselves first rather than change others.We must have self-awareness to make taghyiir and tajdid...

now,I realize that actually i am 18 years old.:) start from today...I'm so glad and grateful and also thankful to Allah because He was gave me a chance to breath and still alive now..alhamdulillah...thank you Allah..^_^

and so that,I think I have to be more grateful and appreciate the life and whatever comes I need to learn the importance of ACCEPTANCE IN LIFE. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)