Sunday, December 30, 2012

be BEAUTIFUL like Allah told you to.



Jika kau katakan pakaian yang menutup aurat itu rimas kerana panas,
aku lebih rela rasakan kepanasan itu
daripada PANASnya apa neraka.
Jika stokin ku basah meredah air sekalipun,aku lebih rela ia basah dari auratku terlihat.

#akuhanyaingincantikdimataAllah,biarpunorangmenghinapakaiankutidakikutfesyen.
:)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, December 28, 2012

Khaibar khaibar ya yahud, Jaisyu muhammad saufa ya'ud!


Israel dh berhenti menyerang Gaza. Gencatan senjata.Alhmdulillah! Allahuakbar! Tp jgn tarik nafas lega dahulu.ini bkn penamat. Teruskan perang siber, doa,boikot dan derma seperti biasa.! Perjuangan kita masih belum selesai selagi Al-Aqsa dan palestine tidak di genggaman kita sepenuhnya. Khaibar khaibar ya yahud, Jaisyu muhammad saufa ya'ud!

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Jahiliyyah.


Jahiliyyah.
Kau rebahlah.
Aku ingin menuntun hijrah.
Aku mahu memangku dakwah.
Perjalanan ini semuanya berhikmah.
Bumi ini tempatnya tarbiyyah.
Aku ingin terangi kalam fikrah.
Izinkan aku terus menerus mengenal Allah.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, December 24, 2012

yeayy!kahwin dah!!


edit sendiri gambar ni..ha..cute x?

Bismillah...
Assalamualaikum sahabat!hewhew....dah kawen dah...abg kite laah...don't misunderstanding okey..saye lambat lagi kot...tapi,tiba2 semalam macam teringin nak cepat2...kikiki...gurau saje...kakak melarang keras keinginan ini..hewhew..

.kak nad kate, " eh,ko kena lepas aku" .

aku pun jawab : -_-' yelah2...hehe

abg nuar sabar ye..tak sampai sebulan je pun...huhu...
padahal aku yang tak sabar...phuiii.... ^_^
insyaAllah,nnt dpt ank buah!!!!!!weeeeee :D

mama dengan abah pun mesti seronok dpt menantu...ahli baru dlm keluarga lah katakan...
WELCOME2 to Mannja .... ^_^

------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah,selesai majlis pernikahan yang bertarikh 22.12.2012 di Surau SBPI Gombak.
Akhirnya,dua hati dipertemukan menjadi suami isteri yang sah.wink2 * ^_^

ni pun edit jugak :)

ape pandang2?

Alhamdulillah,segalanya berjalan lancar...
Heee..suka3... >_<
macam kite je yang kawen..hehe..


keluarga pengantin lelaki
ayahanda pengantin perempuan

ingin saya katakan di sini pernikahan itu merupakan satu tanggungjawab yang BESAR!(cewah!macam dah ada pengalaman  je..kikikiki )
Tanggungjawab amat berat.Maka,apabila ingin berkahwin,persiapkanlah dirimu sebaik mungkin.:)


kami tema biru ^_^
Ayahanda kak nab juga berpesan jagalah hubungan2 ini :
1.Hubungan dengan Allah : jaga solat 5 waktu.
2.Hubungan dengan Rasul : ikuti Sunnah baginda
3.Hubungan dengan ibubapa : taati perintah kedua-duanya
4.Hubugan dengan Al-Quran : baca dan amalkan isi kandungan al-quran.
wallahua'lam. :)

TAHNIAH buat abang adib saye yang encem...dan kak nab yang comel macam saye..huuuuu ^_^


 "Sesiapa berkahwin (beristeri) maka dia telah melindungi (menguasai) separuh agamanya, kerana itu hendaklah dia bertakwa kepada Allah dalam memelihara yang separuhnya lagi."
 (HR. Al Hakim dan Ath-Thahawi)


#jap lagi,mama dengan abah  bakal dapat cucu..jadi embah la nampaknye...huhu..aku pulak jadi mak su..huk3...

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, December 21, 2012

have you used that 'ONE' second??

Bismillah.
Assalamualaikum sahabat.
Have you used your seconds today to say Subhanallah,Alhamdulillah,La ilaha illallah,Allahuakbar?
Allah gives you a very good life,an ability to see,to touch,to feel
 and everything that you have today.(seems you can see my blog right now)hehe
everything right? :)
You can walk,you can talk,you can breath.
You still alive!
When you awake,you still can say words.(I mean u can talk) :)
You still can see your cute and handsome face. ^_^ (isn't it?)
Everything is Allah's will. :)

So which of the favors of your Lord would you deny?


just a remembrance for myself which is always forget. -_-'
ilalliqa' ^_^
wassalam .

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

warkah cinta berbau syurga :)



Bismillah..
Assalamualaikum sahabat semua yg kiut miut :)
"Selamanya,kelembutan takkan pernah tewas dengan kekerasan"

haaa,mesti pernah dgr kan dialog tu?heee..bagi peminat cerita warkah cinta mesti tahu siapa yang ungkapkan ayat tu?hee..cerita ni dekat tv al hijrah tu,,
suka sangat dengan cerita dia yang sangat2 menitik beratkan batas2 pergaulan dalam Islam..
begitulah yang Islam sarankan :)
Islam kan is the way of life!

dah selesai dah cerita tu.Tapi,cerita nye macam x syiok je akhirnya.
Harap sangat Ustaz Amir tu dgn Wardah.Rupa nya tidak. :(
mood : sedih (tak puas hati sebenarnya)

lagu Warkah cinta tu best lah..Sedap nasyidnya.

Bila terdengar nama Wardah tu,teringat dekat seorang sahabat yang bernama Wardah di SMKA dulu.
ukhti wardah!I miss u!heee
InsyaAllah,ada rezeki kita jumpa ye!

actually,post ni hanya untuk memberi tahu ketidakpuasan hati ini tentang ending cerita tu.heee
maaf membuang masa kalian saje.peace! v^_^v

Daripada Umm Salamah, isteri Nabi SAW, katanya: Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Adakah wanita di dunia lebih baik atau bidadari?" Baginda menjawab, "Wanita di dunia lebih baik daripada bidadari sebagaimana yang zahir lebih baik daripada yang batin."Aku berkata, "Wahai Rasulullah! Bagaimanakah itu? Baginda menjawab, "Dengan solat, puasa dan ibadat mereka kepada Allah, Allah akan memakaikan muka-muka mereka dengan cahaya dan jasad mereka dengan sutera yang berwarna putih,berpakaian hijau dan berperhiasan kuning..." (Hadis Riwayat al-Tabrani)

ilalliqa'
wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, December 9, 2012

exactly the way Allah planned it.




This is true!Allah knows the best for us. :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Apa maksud semua ni???



Bismillah..
rancak jari bermain di atas 'keyboard' pabila hati sedang memberontak untuk update post di blog.heee
alhamdulillah,lame sungguh tak update..
sampai ada request dari adik asma untuk update.hee.maaf ye.
segala kesulitan amat dikesali.hehe


ALHAMDULILLAH,syukur!


hanya ini yang mampu diungkapkan pabila ujian datang silih berganti sejak kebelakangan ini.
Bibir mudah mengukir senyuman,hati menangis siapa tahu?kan?tapi, Allah tahu. ^_^


Macam ni kisah yang ingin dikongsi.
>>>Beberapa hari lalu,banyak urusan serba tak kena,minta itu,minta ini,apa pun x dapat.pelik!hasrat hati ingin berniqab diteruskan jugak dengan kedegilan diri.Walaupun ianya sangat sukar,barang di hantar lambat.Dengan izin Allah,barang yang sepatutnya dihantar hari rabu,ditunda kepada hari sabtu,dan ditunda lagi Isnin berikutnya.Tunggu punya tunggu.Tak sampai jugak.Rupanya,barang saya tertinggal,jadinya.Lambat.Dihantar pula hari jumaatnye.Alhamdulillah.akhirnya,barang itu sampai di tangan sendiri.



tahukah sahabat di sebalik semua kejadian ni?
>>>Pada hari rabu tu,ana leka.Mungkin jauh dari Tuhan.Melambatkan urusan Allah,terutamanya solat.tapi,waktu ni.ana masih tak sedar.Pabila ditunda beberapa hari lagi.Selepas hari isnin tu,diri ini berfikir,
ana sudah jauh.Ana melambatkan urusan dengan Tuhan,bagaimana urusan ana dengan makhluk ingin dipercepatkan?Ana perbetulkan semula,apa yang ana leka.Dalam waktu itu,ana berdoa,ana ingin barang itu sampai di tangan ana sendiri.Di dalam otak berfikir,postman,akan dtg,bagi kat rumah.Tapi ni tidak.tengok!ujian lagi kan?Ana perlu ke pejabat pos sbb ana xde di rumah ketika postman hntar brg tu.dan akhirnya!Alhamdulillah.Memang benar!Ana sendiri yg ambil brg tu di kaunter pejabat pos. ^_^
Allah memakbulkan doa ana.Tak sperti apa yg ana bayangkan.Kehendak ingin berniqab disambut baik mama.Walaupun tidak sepenuhnya,tapi,tak pe.Sayang mama!
Allah mengajar diri ini erti sabar,ikhlas,dan redha kepada sang Pencipta.Kerna Dia Maha Tahu! :)

walaupun ujian ini sesuatu yang sukar,lakin(tetapi) ada MAKSUD sebalik semua ini.
ya!Ana yakin!


walaupun hakikat pada mulanya,otak tangkas mentafsir KELELAHAN menghadapi semua ini.

hanya kelelahan yang ada.
letih.
penat.
huh.keluhan.

apa maksud semua ni????

..................................

Tetapi,kelelahan ini di tutupi,bahkan dihapuskan oleh butir hujan kesabaran dan keinsafan,akal ku mula mentafsir semula secara kongruen .

apa lah yang ingin dikhuatirkan?Allah kan ada.Dia yang mengatur semuaNya.pantaskah ana sesali semua yang berlaku?bukan kah nikmat datang setelah ujian diberi?dan begitu juga sebaliknya?apa yang perlu ana tangisi?semua nya telah diatur kemas oleh Rabb al A'lameen.Ya!Ana pasti! :)

 Allah hebat mengatur semuaNya!Hanya kita sebagai hamba kadang2 meragui perancangan Dia.
Ana sayang Allah sangat2.Dia berikan ana segalanya.Terima kasih ya Allah! :)

okelah sahabat yang dikasihi Allah,harap dapat sesuatu yang bermanfaat.
ilalliqa'!!
wassalam. :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, November 16, 2012

KING in her heart





You can marry a woman for her wealth but money will perish.


You can marry a woman for her beauty but beauty will fade away.


You can marry a woman for her power but power will be gone.


If you marry a pious and righteous woman who fears Allah, 

- she will honour you,  
- she will be affectionate with you,  
- she will help you to get closer to Allah. 


Your love story will last forever. It will begin in this life and Insha'Allah will continue in the Hereafter.


Her love and satisfaction will be your key to Jannah (Paradise). :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, November 15, 2012

Cafe Cinta

Bismillah
Assalamualaikum sahabat!Ha!

Hari ni nak kongsi sikit apa itu cinta?jeng3...
mungkin ramai yang confuse,pening2..apa itu rasa cinta?bercinta?bercouple?
ha.meh sini meh...kite duduk minum air masak je..^_^

erm,macam mana bercinta sebelum kahwin ni?apa hukumnya?boleh ke tidak?mungkin ada yang dah lama tertanya tanya.InsyaAllah,di sini ada sedikit keterangan yang ingin dikongsikan hasil daripada Cafe Cinta bersama Dr.Farhan Hadi dan Ustazah Fatimah Syarha.
Aiwah sahabat!



First of all,kita kenal term2 berkaitan cinta ni.


rasa CINTA :

salah ke rasa cinta ni?erm,tidak.Sebab,rasa cinta ni fitrah.Sebagai contoh,kita melihat seseorang yang bertudung labuh,atau lelaki yang alim,kita akan rasa cinta.Ha,adakah salah?Tidak sahabat.

BERCINTA : 
Hukum bercinta bergantung kepada bagaimana seseorang itu mentakrifkan atau mentafsirkan rasa cinta itu.
Ikut kamus dewan bahasa adalah menaruh rasa suka.

BERCOUPLE : 
Bercinta-bercinta.Berdua-duaan,berpacaran.Menurut Dr.Yusuf Al-Qhardawi,dia menegaskan dia tidak memuji cinta sebelum berkahwin kerana cara seperti ini dikhuatiri berbahaya dan juga boleh menimbulkan syahwat.


Sahabat yang dikasihi Allah,

bercinta itu , hukumnya bergantung kepada BAGAIMANA kita menguruskan rasa cinta tu.

Sekiranya bercinta itu merujuk kepada , apabila seseorang itu menguruskan cinta dengan mempersiapkan diri dengan menjadi soleh atau solehah,menjaga batas2 pergaulan,itu tidak ada masalah. :)

Tetapi,apabila bercinta dengan cara sms yang sia2,walaupun tak pernah jumpa,berhubung melalui facebook,
Contohnya, 

abang dah makan ke?
kucing abang dah makan ke?
esok hari apa ye wak?
tergelak saya dengar yang last tu sewaktu mendengar Dr.Farhan menyebutkan itu.hehehe.hari ape pun nak ditanya. ^_^ sms ini sia2.Kata ulama' hukumnya makruh. 


Baiklah.Maka,hukum bercinta ini bergantung kepada macam mana kita ni uruskan cinta tersebut.Sahabat semua haruslah pandai mengurus cinta ye.Yang paling penting cinta kepada Allah itu cinta hakiki.Yang kekal abadi.Harap semuanya jelas.Wallahua'lam. :)

ilalliqa'
wassalam :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, November 14, 2012

menghargai dan dihargai

Bismillah
Assalamualaikum sahabat. :)
erm,ok.hari ni xde nk cerita sgt pun.Cuma,erm,nak kongsi apa yang ada dalam hati :)

Ha,proses menghargai dan dihargai,ape lagi ea.penghargaan,harga and etc.(suka2 je kan?)
actually,xde idea sgt..saje suka2 tulis,suka hati lah,blog kite kan?hehehe

Erm,selalunya orang ni,kat depan mata,dia x nmpk.Dah pergi jauh,baru perasaan.

Oh,orang tu.kan3?

Tak pun,lagi satu situasi tu,kat depan mata,kita langsung tak hargai perasaan dia,tapi,bila dia dah xde,baru lah rase menyesal ..

Erm,sama lah macam bila kita ada Allah,tapi,kita tak jaga pun hubungan dengan Allah,kita x buat pun apa yang Allah suruh,still buat apa yang Allah larang,rugi kan?
Tapi,Allah tak kan tinggalkan kita.Jangan risau,cuma,kita sepatutnya yang tak tinggalkan Allah.Dia Maha Tahu apa yang ada dalam hati kita.

Hargailah seseorang atau sesuatu  yang ada depan mata kita,jangan sampai ianya hilang,baru nak mencari balik,waktu tu mungkin dia dah diambil orang. :)

wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, November 12, 2012

Eh,kalimah tu???

Bismillah
Assalamualaikum sahabat!
How are u today?How is your iman?Always check for it okay! ^_^

erm,actually kan,teringat kalimah tu sejurus orang ramai post about ucapan Pierre Andre tu.Serious!same dgn ape yg Cg.Rozai (sir add math saye!!) cakap time saya form 5.

Automatically,hehe..Saya teringat.

"Aha!Cg Rozai have said it before! "

ha,so,ni post nyer

http://kalamfilhubbi.blogspot.com/2011/07/tiada-tuhan-selain-allah.html


No doubt,these kalimah is absolutely the greatest award for muslims.

لا اله الا الله

Tiada tuhan selain Allah!

ilalliqa'
wassalam :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, November 10, 2012

JARAK ini...




♥ ♥ ♥ Jika RINDUKAN SESEORANG , PEJAMKANLAH MATA dan UCAPKANLAH : " Ya Allah Aku rindukannya keranaMu Ya Allah , Jauhkanlah aku dari perkara yang membuatkan aku lupa kepadaMu. Aku semakin mengerti, ‘JARAK’ ini bukan untuk menghukumku..tetapi ‘JARAK’ ini untuk MENJAGA aku dan dia.. 

✿~ Dengan ‘JARAK’ ini aku dan dia berjanji untuk BERUBAH menjadi yang lebih baik..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia b
erjanji untuk MEMPERBAIKI cinta kepada Ilahi..
✿~ Dengan jarak ini aku dan dia berjanji untuk MENCINTAI Pencipta kami lebih dari segalanya..
✿~ Dengan JARAK ini aku dan dia berjanji untuk MENDALAMI Islam hingga ke akar umbi..
✿~ Dan Dengan JARAK ini jua aku dan dia yakin andai tiba saatnya nanti, aku dan dia akan LEBIH BERSEDIA untuk melayari semua ini dengan jalan yang diredhai..

p/s : Terima kasih ya Allah kerana memberi PELUANG kepadaku melalui jalanMu ini..terima kasih kerana memberikan JARAK itu kepada aku dan dia..♥ ♥ ♥


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

oh tidak!! F5 lagi dan F5 lagi!

ERROR

dan

ERROR lagi...

tekan F5 lagi dan lagi...repeated continuosly..serious!cannot face it anymore!SLEEP!

ZzZZzzzZzZZzZZzz.......

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ha,tu lah yang saya hadapi ketika petang semalam.Banyak kali tekan button F5 tu,x boleh jugak.Haish.
Memandangkan sisters and brothers UIA tengah
menumpukan perhatian sepenuhnya kepada screen laptop untuk cek result masing2..

Pukul 1.15 p.m hingga 2.57 petang .
Menunggu waktu untuk menge'cek' result sem 1.huhuhuhu..
dia kata,

result will be at 3.00 p.m for sem 1 2012/2013.
serious!Lama kelamaan Lama sangat menunggu,tertidur.


padahal tinggal beberapa minit pukul 3.
Celik2 mata je,pandang laptop.Huh?pukul 3.55 p.m dah?Boleh cek ni..Ngantuknyeee..


Dengan mata yang mengantuk,carik keyboard,tekan2..plup..
Result pun terpampang!Jeng3..huhuhuhu

Alhamdulillah
hanya itu yang mampu diucapkan tatkala melihat result itu.
hehehe.
Happy sangat!Even x dpt apa yang nak dicapai.Dan x sehebat kawan2 lain
yang dapat 3.5 and above dan 4 flat. ^_^
Tapi,saya yakin ianya cukup untuk apa yang saya perlukan.
Teringat kata2 ni,

Allah gives what we need,not what we want.So,SMILE!Don't ever give up and complain.Allah know what's best for us!Optimist to Allah! 
MABRUK!CONGRATULATION!TAHNIAH!
buat sahabat yg success!! ^_^

teringat lagi kalam suciNya,

Dan (ingatlah) tatakala Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".( surah Ibrahim : 7 )

erm,what ever it is your result,be grateful okeh!Allah will grant u with more ni'mat..and the most important is

"Allah does not charge a soul except [according to] what He has given it. Allah will bring about, after hardship, ease."

(Surah At-Thalaq verse 7)

Allah will bring about, after hardship, ease."

baikkan Allah?Dia Maha Penyayang.love Allah so much! :)
chek balik result hubungan kita dgn Allah camne,kan?mungkin ada yang tak betul lah ni..(ditujukan khas buat diri sendiri yang lalai) :)

baiklah sahabat.tak mo sedih2 ye dan mabruk alaikum! :)
ilalliqa'
wassalam :)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, November 5, 2012

Look! :)

Look back and Thank Allah,
Look forward and Trust Allah
Look around and Believe Allah
Look Within yourself and find Allah :)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

NOW,it's yourn turn. (5)

erm,ha,nak taw tak ape yg Aisyah rasa pelik tu.erm,aisyah tengok kaki Aisyah,erm,macam nak kena tutup je aurat kaki ni.erm,wajib kan?kaki kan aurat orang perempuan..erm,alhamdulillah,setelah beberapa minggu Aisyah cuba sesuaikan diri dengan diri aisyah yang 'baru'. :) aisyah dah pakai stokin!!! ^_^

tahun ke tahun,aisyah harap sangat apa yang Allah beri ni takkan ditarik balik.Nikmat yang Allah beri ni,Aisyah harap sangat Aisyah takkan berhenti mensyukuri nikmatNya.dan harap sangat3,Aisyah akan terus istiqamah dengan perubahan ni.Bila Allah dah pilih kita,kita jangan lah sia-sia kan peluang ni.

Aisyah sekarang dalam usaha nak pakai purdah.Sahabat doakanlah Aisyah :)

so,apa tunggu lagi?


            NOW,it's your turn. ^_^


ilalliqa' kawan2. :)
wassalam.


# Ingatlah sahabat,

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu,melainkan mereka sendiri mengubah nasib mereka"
(Surah Ar Ra'd : 11)




DAN...


change quote 4

"Apabila kamu bersyukur,maka akan ku tambah nikmatmu,dan apabila kamu kufur,maka azabku sangat pedih."
(Surah Ibrahim : 7)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, November 2, 2012

NOW,it's your turn. (4)

Ha,aisyah lupa nak bagi taw,sekarang Aisyah dah tingkatan 3!huhu.eh,sejak bila guna gelaran Aisyah ni..hehehe..baru sedap sikit baca kan..^_^

ok2.sambung story jap.ambik mood sedih tadi.

erm,mesti korang ingat Aisyah sedih sebab tak dapat tudung labuh raya kan?hehehe..No.No.No.
Korang silap.Alhamdulillah,akhirnya!Aisyah dapat carik tudung labuh tu!!Yuhooo...Yahoo...Happy sangat!Subahanallah.Last minute baru dapat tudung pink labuh tu!Ha,percaya tak?Percaya tak?Percayalah....kasih mu lama...(eh,ternyanyi lagu siti pulak)..^_^

Dan haghi ghaye tu,eh,sejak bile pulak pelat R ni..hari raya tu,pakai lah tudung tu..Yang tak tahan dengar nye korang taw ape?
          "Amboi,jadi ustazah dah sekarang"
          "Ni besar nanti jadi ustazah ye"
          "Besarnye tudung dia"
Aisyah senyum,sedangkan dalam hati cakap camni >> (eee..aisyah nak jadi doktor la pakcik!!!)

and macam2..wat ever,.ada saya kesah..hehehe..Aisyah tak faham,kenapa kalau tudung labuh je,orang kaitkan dengan ustazah.Tak boleh ke orang tudung labuh jadi doktor?Jadi engineer?Tak boleh ke?

What's wrong with all these people??Huh??Hmm..rilex jap..senyum ^_^ ok!
eee..tak boleh ke??Haish!dah aisyah!cukup2 sudah...hehehe.ok2..

SELEPAS ITU,PADA HARI RAYA KEBERAPA NTAH(lupa pulak) :p

aku pakai tudung labuh tapi,macam ada rasa kejanggalan sikit..ha!ape ea?aku pandang atas bawah.macam tak kena..

#agak2 ape yang Aisyah rasa janggal tu ea?to be continued......

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, October 31, 2012

NOW,it's your turn. (3)

...............

    Em,nak dijadikan cerita,ada satu petang tu,aku minta pada mama satu benda.apa ea?
             "Ma,nak beli tudung labuh warna hitam,nak buat tudung riadah"
             "Ha,belilah."
Balik rumah pun,aku gosok,pakailah tudung tu.Tengok cermin.Erm,comel jugak.hehehe..^_^
Dari hari ke hari,aku pun pakai je tudung tu,walau ke mane pun aku pergi.Walau baju ape pun aku pakai.Tudung hitam tu je aku pakai.hihi.Aku rasa secure bila pakai tudung tu.Sebab ada satu petang tu,angin kuat yang amat,alhamdulillah,angin pun tiup la kan,ha,nasib baik ada tudung labuh ni,aku pun tarik ke depan sikit,supaya bentuk tubuh tak kelihatan..alhamdulillah.
Di situlah aku rasa satu nikmat yang Allah kurniakan untuk rasa selamat pakai tudung tu. :)

    Kadang-kadang terpandang jugak tudung lain tu,nak ambik,nak gosok,tapi,aku kan nak pakai tudung labuh!Arghhh.jangan.Biar warna hitam pun hitam lah.Keluarga aku merupakan keluarga yang biasa saja.Tapi,kami bahagia.Mama dan abah memang suruh kitorang tutup aurat.Cuma...

aku nak TUDUNG LABUH!hati ku memberontak nak pakai jugak!nak!!!(ups,sori2,terlebih sudah.hehe.ok.cukup2.)

    Erm,sampai lah hari raya.Raya tu,mestilah nak carik baju baru.tudung baru.kan3?hehehe
aku teringin sangat nak pakai tudung labuh raya tahun ni.Serius!Nak!hehe.Aku pun carik lah.Esok nak raye,hari ni aku baru nak carik tudung raye.hehehe.Ya,aku kan tak pernah tahu pun kat mane jual tudung labuh ni.Dekat kawasan aku ni tak banyak sangat jualan tudung labuh ni..erm,carik punye carik,tak jumpa yang sesuai dengan baju aku tu..Makcik aku pun cakap tak payah pakai lah Aisyah,tudung biasa pun boleh.
aku diam je 
            ..................
Hampa sangat weh!! :(  

#adakah Aisyah teruskan niat dia nak pakai tudung labuh atau dia dah tukar plan?jeng3...

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

NOW,it's your turn. (2)


Ha,sambungan dari part 1 tu,nak story sikit kisah yang dikongsikan oleh seorang muslimah comel ni.Silalah baca ye.^_^
          ________________ ____ ___ __ _

Aku menyarung tudung labuh ku,sarung stokin ku serta 'handsock' ke tangan ku.Lalu,aku mencapai beg sekolahku.Pagi itu hari pertama aku bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA).
Ya,seperti biasa,imej budak SMKA ni begitulah nampaknya.Pulang dari sekolah,abah dan mama ajak aku ke pekan.Seperti biasa,Aku rilex je la pakai tudung bawal bidang 45,disilang ke bahu kiri dan kanan dengan memakai baju kurung.Tiada lagi tudung labuh.

    Begitulah hari-hari yang Aku lalui.

Aku mula belajar ber'couple'.Walaupun masih form 1.Muda sangat tu.hehe
Aku bermain mesej.Leka.Tetapi,Aku seorang yang tidak mudah hanyut dalam percintaan.Ceh..Bagi ku,belajar,adalah waktu belajar,dan tidak boleh dicampur adukkan dengan 'cinta'.

Pernah satu hari,ada seorang pelajar lelaki a.k.a 'pakwe' bertanya kepada Aku.
          "Aisyah,tak rasa hipokrit ke?"
          "Nak hipokrit kenapa pulak?"aku dengan muka hairan membalas mesej.
          "Yelah,kat sekolah pakai tudung labuh,kat luar tak pakai pun"
    dalam hati aku berbisik,"Haish,perli nampak,ada ke patut cakap camtu".Kemudian,aku pun balas lah mesej 'pakwe' aku tu.
          "Err,taklah.Tu kan hak masing-masing.As long as kite tutup aurat,ok lah kan."
          "Oh,camtu ea.Okay."

Aisyah kadang2 berfikir jugak apa yang 'pakwe' dia cakap tu,tapi,tak de apa lah kot bagi Aisyah.
Ada jugak sahabat2 Aisyah menegur Aisyah mengatakan bahawa 'couple' tu haram,tak boleh dan dilarang.Itu ini.Macam2.Aisyah seorang muslimah yang menerima nasihat dengan terbuka,tapi,dia
hanya terdiam dan senyum.Rasa insaf kadang2 ada jugak.hehe.

               Beberapa tahun kemudian...

#ha,agak2 ape jadi kat budak ni ea..tunguuuu... ^_^

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, October 29, 2012

NOW,It's your turn. (1)

Bismillah.
Assalamualaikum brothers and sisters.(panggilan ni la yang digunakan di CFS iium,tempat di mana saya menuntut ilmu)
yeah,as usual,have you said selawat to Rasulullah today?
if not,follow me.allahumma solli ala saiyyidina muhammad wa ala alihi wasohbihi wabarik wasallim. :) 
ok.cooooolll!^_^
THUMBS UP!hehe

Aha!NOW,it's your turn!
To spread this selawat to your friends.To say it frequently.Yeah,bila lagi kita nak buat perubahan kan?Even a little change,we must try to change.Emm,talk about change,is it a NEED or a WANT?and relate it with HIDAYAH pulak..it's look like complicated right,but,it's not.


change is a NEED and a WANT. 
to change from worse to a little good :) and to a very goooood! ^_^
it also can be called HIJRAH ,
but ,


We can change if
ALLAH wills.
#yang paling penting KERJASAMA!ehh,bukan2,silap pulak,hehehe,yang penting kita perlu sentiasa muhasabah diri.Cermin kan ada.Ce tengok sikit,comel tak kite?pakaian kita,akhlak kita?Ha,camne?

okies.ilalliqa'

wassalam. ^_^


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

RENOVATION


Blog sedang di 'renovate' 
^_^


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, September 23, 2012

The way of Rasulullah walks :)

Bismillah.Assalamualaikum and very good evening to all brothers and sisters.How are u today?Have you selawat for the Prophet today?If not,follow me,allahumma solli ala saiyyidina muhammad wa ala alihi wasohbihi wabarik wasallim. :) ok.done!but,please continue selawat every day for Rasulullah ok? :) one smile for u!heeeeeeeeeeee

Ok,now,here's the main point I want to raise.


THE WAY OF RASULULLAH WALKS.

Aha!do you know?Do you ever heard about it?Ok.actually,before this,I not so confirmed about this,I just remember that Rasulullah walks fast as he walks to the way down the hill.So,the story which makes me feel confident with that begin like this.Jeng3...heeee.


In an impertubable evening,while I reading lab manual biology,I also hearing radio ikim.I heard this hadith :

Hazrat Abu Hurairah radiyallahu anhu says, "I did not see anyone more handsome as Rasoolullah sallallahu alaihe wasallam. It was as if the brightness of the sun had shone from his auspicious face. I did not see anyone walk faster than him, as if the earth folded for him. A few moments ago he would be here, and then there. We found it difficult to keep pace when we walked with him, and he walked at his normal pace." 

As i heard this hadith,I feel so excited to write it at my pinky diary.hehehe..

I miss Rasulullah so much!Don't you miss Rasulullah like me?hmmmm

So,as his ummat,we have to follow him,in the way he talks,in the way he walks,everything he did,must be a REASON! that we should follow him as our guidance!Rasulullah is the perfect humanbeing.

ok.enough.I want to rest.hehe.salam ukhwah for all muslims.Wassalam.


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, September 9, 2012

Mengeluh bukan Cara terbaik!

"Aduh....sakitnyerrr..."
"Eeee...  @#*&$%@ ..apehal la boleh sakit ni..."

..................................................................................................................................................................................................................................................................

Hadis Rasulullah yang bermaksud : 

“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya”
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Bismillah..
Ha,kawan2,selalu tak mengeluh macam kat atas tu??Terutamanya waktu kita ditimpa musibah,iaitu sakit.Ya,diakui waktu sakit tu,memang sakit lah kan?(dah taw,tanya pulak..hehe).Sakit ni memang tidak disukai.Kalau boleh,nak sentiasa sihat je kan?Tapi,taw tak kenapa Allah bagi kita ujian macam ni?Taw tak kenapa Allah bagi kita ujian sakit ni?Untuk apa?Cuba tengok hadis di atas tu . ^^

Ha,dah baca dah?Kawan2 taw tak sakit tu dapat kafarahkan dosa-dosa kita yang lalu..Mungkin kita dah rasa diri kita baik dah."erm,solat dah cukup dah,puasa dah buat,aku buat baik dengan orang,dah jaga hubungan dengan Allah,tapi,kenapa aku kena sakit ni?"

Ha,jangan salah faham,Allah beri kita sakit untuk kita muhasabah diri kita balik sama ada kita ni benar2 sabar dengan ujian yang Allah beri atau kita hanya bersyukur bila kita dapat nikmat je,tapi,bila kita dapat musibah,kita jadi kufur nikmat pulak.Jangan macam tu taw. :)

Jangan hanya mengeluh!Ucapkan zikir2 penenang diri sewaktu sakit atau ditimpa musibah.Zikrullah itu penting! :)
oke lah.sampai sini je dulu.cik doktor nak balik uia dah ni.hehehe...jaga diri semua!jaga pemakanan.Kurangkan makan makanan yang berkolestrol dan sentiasa amalkan gaya hidup sihat.

Jumpa lagi!
Wassalam. ^_^

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Cinta itu..

ya Allah,jika dia benar untukku,satukan kami ya Allah,
jika bukan,pisahkan kami,
lindungi kami ya Allah,..
dari panah2 iblis yang sentiasa mengganggu gugat HATI ini..


adakala aku terfikir kan dia,
aku resah,
gelisah,
rindu,
sayang,
itulah CINTA.

seringkali ku dengar ungkapan
cinta itu tidak salah!

yang bersalah hanyalah
KITA
yang mengurus cinta itu
untuk siapa!

aku inginkan perasaan CINTA itu
buat waktu ini
untuk
yang Maha Esa.

biarlah resah ku ini untuk Nya
biarlah gelisah ku ini untuk Nya
biarlah rindu ku ini Untuk Nya
biarlah sayangku ini 
HANYA
untuk Dia! 
shauqahkhadra


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, August 23, 2012

Eid Mubarak! ^_^

Kullu 'Am wa Antum Bikhair..
Salam Aidilfitri for all muslims..to my brother and my sister in Islam..I'm very hope you are celebrating Eid happily and peacefully. :)

First day of Eid,I remember to our sahabat in Palestin.Is they celebrating Eid happy as we celebrate in Malaysia?Is anything okay?Is everthing already done?I pray to Allah to simplify their life,make they happy during this Eid Mubarak. :) I feel very grateful because we in Malaysia,peacefully celebrate Aidilfitri..but how they there? :(

Let Allah take care of Palestinians..we here have to pray for them. :)

This year,I and my family wear "baju raya" coloured GREY :).this are some pictures :)




last,but not least,
SALAM AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

(^_______________^)
-------------------------------

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, August 15, 2012

Love Story.


"Saya rindu sangat dekat kekasih saya.

Nak ubat rindu tu saya selalu baca surat cinta dari dia..
Selalu jugak dia call saya.Rindunyeeerrr..Kalau dia call,saya mesti angkat!Wajib!tiada kompromi"

erm,okay.Curious want to know who is my Love?? :)


Of course la ALLAH s.w.t :)

Bila masuk waktu solat,means,Allah call saya.Tiap hari mesti baca surat cinta dari Allah iaitu Al-quran.Allah selalu sayang dekat kita walaupun kadang-kadang kita lupakan Dia.Sweet kan Allah?Love Allah so much!

Friends,

Let Allah be in your heart first before anybody or anything else....






Lagipun,Love Story kita kan Allah yang tulis  ♥ :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Ada lagi!!!!!

Bismillah.ehem..ehem..dengan ini saya penyimpan mohor besar raja-raja,mengisytiharkan tarikh Hari Raya Aidilfitri adalah pada .....................

NANTI DULU!!!!!

ha,,suspen2.. ^_^ . dah nak raya dah!!!!

tapi,Ramadhan kita macam mana?Bombastic tak?Wonderful tak?Awesome tak?ha,,,tengok balik checklist kita,carik balik,geledah balik,banyak tak amalan yang kita lakukan sepanjang Ramadhan ni?ha,jangan fikir raya je taw..Ramadhan dah pun nak berlalu,takkan kita nak biar macam tu je untuk beberapa hari ni lagi?


ATAUPUN

kawan2 semua yakin ke akan ada waktu untuk Ramadhan tahun depan?yakin?confident sangat lah tu... :)
jangan nak confident sangat lah.hehehe

kalau tak sempat nak lalui Ramadhan tahun depan macam mana?kawan2 jugak yang rugi...ciannyer...hehe..oelh itu,sedikit pesanan daripada penaja,hehe,di kesempatan yang ada ni,rebut peluang untuk lakukan banyak lagi amalan.Awal Ramadhan dulu kita semangat nak puasa,nak itu lah,nak ini lah,tapi,makin dah hujung Ramadhan kok momentum iman tu semakin berkurang ya ibuk,hehehehe.(nak cakap indonesia,tak jadi,heee)
Jadi,ayuh semua!Kita rebut ganjaran yang Allah janjikan pada bulan Ramadhan ni.Ha,malam lailatul qadar tu jangan lupa!


Hadith Nabi ada menyebut :

Ertinya : "Carilah ia(malam al-qadr) di sepuluh malam terakhir dari bulan ramadhan"
(Riwayat Bukhari dan muslim)

erm,okelah kawan2,,karangan ini ditujukan khas untuk semua dan "surat amaran" kepada diri sendiri juga.heee.Selamat men'boost up' iman kawan2 semua!hehehe,,,(tatabahasa salah) :)
Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin juga!


Ingat!ADA MASA LAGI!
Wassalam.


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, August 4, 2012

Ramadhan Kali Ini..



Bismillah.

Salam Ramadhan semua!minta maaf ye sebab terlambat wish.Cik doktor Nabilah ni sedang study di UIA lah.busy sikit.heee.tak de internet nak online di sana.tiada laptop juga. :)

Ha,ramadhan kali ni berbeza daripada Ramadhan yang lepas2.Kenapa?Why?Why?hehehe
disebabkan cik doktor berpuasa di UIA lah.Kelas pun ada yang start pagi.pukul 7.15 pagi dah bersiap-siap,turun lif,pergi ke kelas sendirian.krik...krik..krik...sunyi sungguh! ^______^

Suasana berpuasa kali ni,sedikit berbeza,kerana berbuka bersama roomate yang tersayang,Atilia dan Tini.Diorang memang happening giler.Time nak buka tu,menghadap muka roomate ni lah.hehehe.Time sahur pun,sahur roti,kurma dan air susu sahaja. Tetapi,ianya tidak menghalang untuk kita berpuasa. Kurma pun ok what! Kurma sangat tinggi kandungan gula yang mampu membekalkan tenaga kepada kita! :)

Teringat cik doktor kepada peristiwa berpuasa dolu-dolu kala.hehehe.tersebutlah kisah.....

Satu hari tu,cik doktor dalam umur 7 tahun kot,( if i'm not mistaken ) , jam menunjukkan pukul 6.30 petang. Lagi setengah jam,waktu berbuka puasa,disebabkan cik doktor baru je mula berlatih untuk puasa, cik doktor sungguh tak tahan melihat hidangan ayam goreng yang abah beli di bazar petang itu. Kerangupannya subhanallah. Sedapnyeeeeeeeeee...hehehe...oleh itu, tanpa rasa yang bersalah, cik doktor pun menggunakan tenaga yang ada, brain telah pun meng interprate maklumat yang dihantar oleh deria mata dan deria bau, untuk mencapai ayam goreng yang rangup lagi enak itu. Makanya,cik dktor dikira tidak berpuasa hari itu.kikikikiki. Malu pulak I.heee


Alaa,,citer dulu.Biasa lah tu kan.hehehehe ^_____________^
adik2 kecil cilik comel jangan tiru macam saya...hehehehe..

banyak lagi kisah2 kecik dulu,arghh...rindunye zaman kecik2 dulu...nape I cepat sangat besar?hehehe..erm,walau apa pun,CELAMAT BERPUACE CEMUA!( tak payah nak ce sangat lah kaaan!hehe )
jangan lupa top up iman banyak2 and maintan kan iman tu even after ramadhan.Cool!!!!!~ ~ ~ :)

#time2 sekarang ni selalunya,time kecik dulu lah,dah busy buat kad raya sendiri lah kononnye..huhu..

okelah. :)
Ilalliqa'.Wassalam.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, July 14, 2012

pertemuan :)




Pertemuan KAMI di hadapan mama tersayang. ^___________^

Tuhan,seandainya telah kau catatkan dia milikku,tercipta untuk diriku,satukanlah hatinya dengan hatiku. :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, July 8, 2012

diri ini lemah.




Kesibukan study di tempat baru,belajar untuk menyesuaikan diri dengan kenalan baru,segalanya baru,hanya diri ini yang masih seperti dulu.Diri ini sangat memerlukan bimbingan untuk belajar men'tajdid' niat dan segalanya. :)
terasa diri teramat kerdil berada di kalangan pelajar yang hebat2,student medic,pharmacy,dentistry ^_^ wahhh...
Walau diri ini kerdil,diri ini lemah,ada ketikanya mengeluh,ada ketikanya tiada arah,

ALLAH sentiasa ada. Diri ini pasti kuat dengan Allah di hati 

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, July 7, 2012

berhenti dari berlari.




Terimalah dengan hati yang terbuka,mungkin dia bukan untuk kita.
Allah kan Maha Mengetahui 

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, June 25, 2012

Allah kan ada :)


"Siapa yang lebih berbaik sangka, dialah yang lebih mampu tersenyum bahagia."

 





Bismillah.Alhamdulillah. :) erm,finally boleh online dekat library uia buat kali yang ke-2.heee ^_^

Diakui oleh diri sendiri,bahawasanya sejak kebelakangan ini,kehidupan sangat tak teratur.Diserabutkan oleh pemikiran sendiri yang terlalu membebankan diri.Pandai betul lah Nabilah ni.hehe

Dengan classmate yang bukan berasal dari negeri sendiri,bukan berasal dari sekolah lama,bukan berasal dari kampung yang sama,ianya sangat annoying!huhu
SERIUS!!!

~diiringi oleh lagu Wonderpet,~ini serius~mesti tolong dia~hhuhuhuhuhu :) --------

Tapi,diri ini cuba mempositifkan pemikiran yang serabut ni.Try and try and try again,and finally,

MISSION COMPLETE

Kadang2 rasa serba tak kena je hidup ni..rasa kusut,serabai,macam hape je kan,ha,tu tanda kita tak ingat pada Dia.Ha,siapa pulak dia tu kan.jeng3..dia tu pencipta kita la,Allah s.w.t.

jadinya,sekarang tiap apa pun,jangan mengeluh,percayalah!believe it or not?U must believe it!!Hoyeah2!

ALLAH kan ada :)

ok lah.sampai sini je kot.ilalliqa'.wassalam :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)