Thursday, September 15, 2011

Blood test yang BEST with cikgu Latipah...:)

subhanallah...lihat titis-titis embun itu...


Bismillah....
Assalamualaikum...
hai sahabat2 semua...erm..lama dah ana tak tulis di ruangan pink ini..comel tak blog ana yang baru?
cute kan macam tuan dia...hehe


ok lah..mulai dari hari ini...ana akan cuba untuk menulis dengan tulisan yang betul..hehe...
tiba-tiba ada kesedaran macam ini...:)


pagi tadi,ana dengan kawan2 buat sedikit video untuk Mudirah kitorang yang nak bersara nanti,Puan Hajah Fatimah binti Abdullah...


lepas itu,bila dah selesai tu,ana dengan kawan2 teringin pulak nak buat "blood test"..best....
mula2 sapu dengan ethanol dulu....lepas tu,,,cucuk dengan jarum,bukan jarum,ana lupa la namanya,,,tapi yang penting benda tajam la..dah cucuk tu,letak dekat bekas..uji dengan cecair yang berwarna kuning dan biru..(ana lupa lagi namanya..hehe)

lepas tu,stir dengan toothpick.kemudian,ada mendakan dekat cecair biru tu,that's mean darah ana jenis A..


ramai kawan2 berdarah O...darah O ni dipanggil darah paling baik...sebab dia adalah universal donor...dan darah AB adalah universal recipient...darah AB boleh terima darah apa-apa pun,tapi,orang lain tak boleh terima darah dia...this is an explanation for any confusion...



Fail:Blood Compatibility.svg


this is mean,blood type O can donate to all blood,but,
blood type O cannot accept any blood except blood type O itself.
different for blood type AB,
it can accept any blood,but cannot 
donate its blood to other blood type...




  • Group O have no antigens, but have anti-A and anti-B. This means that they can only receive blood from other people in group O, but they can give to any ABO group.

  • Group A have anti-B antibodies, so they can only receive blood from people within group A or O (with A being the best). These two groups do not have the B-antigen. They can donate blood to people from group A or AB.

  • Group B have anti-A antibodies, so they can only receive blood from people within group B or O. They can donate to groups B or AB.

  • Blood group AB have no antibodies, so they can receive blood from any bloodgroup. However, they can only donate blood to other people with blood group AB.

People with type O negative blood are often called universal donors because they can give blood to any other bloodgroup. People with type AB positive blood are called universal recipients because they can receive blood from any other bloodgroup.
Of course, before a transfusion takes place, the blood is also tested thoroughly for all sorts of other things that might cause problems for the receiver.

okay,that's all for today,it's interesting to study about this..ana harap post kali ini bermanfaat...jika ada salah sila betulkan...sebab ana pun tak la pakar sangat....:)
ada yang ikut kefahaman sendiri ada yang cik wikipidea bantu...syukran 'ala kulli hal...:)..alhamdulillah
ilalliqa'..

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)