Monday, June 6, 2011

saya suka wanita tutup AURAT!!

Assalamualaikum kawan2 sume....heee
erm...hari ni not la nk citer detail about menutup aurat...sbb rasanya u all
dah taw how to preserve your dignity..i mean our dignity as a MUSLIMAH...
as a muslim woman....rite?(^_^)

Dalam satu hadis lain, Rasulullah SAW bersabda,

“Nikahilah wanita
dalam empat kategori: Hartanya, keturunannya, kecantikannya,
agamanya. Pilihlah wanita yang mempunyai agama kerana dia
akan menjagamu.”

(Riwayat Shaihan).
 but...actually i'm talking about the man who said this

"SAYA SUKA WANITA TUTUP AURAT"
saya hormat dengan lelaki yg mcm ni...sbb dia tertarik kepada perempuan yg menutup auratnya...
sebenarnya setiap lelaki menginginkan perempuan yang menjaga maruahnya untuk dijadikan ISTERI...
kesucian fitrah manusia yang suka kepada sesuatu yang cantik,yang baik tak dapat di nafikan...

contoh yang paling mudah:

if kita nak beli kuih..satu kuih ditutup rapi...
satu lagi kuih terdedah kepada habuk,kotor,serangga..dan tidak ditutup dengan apa2 pun....mungkin ditutup tapi kurang sempurna....

so...as a 'NORMAL HUMANBEING',which one would u choose???(^_^)

IF U CHOOSE THE KUIH THAT WRAPPED NEATLY...U ARE THE SMARTEST PERSON!!!heee
and YOU ARE THE NORMAL HUMANBEING...


siapa yang nk mkn kuih yg dah kene hinggap lalat?no one lah...kan3?hehe
kalau ada pun mungkin dah desperate sgt kot....(am i wrong??)
I mean if in desperate situation...but,in normal condition,and there are pilihan there...so...why not we choose the better one???

so...this situation sama lah dgn perempuan yg menutup aurat lebih disukai dan dihormati oleh LELAKI YANG WARAS...hehe

so...kepada muslimah2 sekalian termasuk diri ini yang selalu alpa dan leka...selagi kita bergelar MANUSIA..yang sentiasa need a rememberance...(peringatan.....is that word true?) :)

we must jaga betul2 maruah kita dan aurat kita sebagai seorang MUSLIMAH....ingat Rasulullah tak...ingat Allah tak??sayang tak pada Allah dan Rasulullah...sayang pada diri kita sendiri tak??if u all sayang....buat la apa yang Allah suruh...dan tinggalkan apa yang Allah larang....

i know...maybe have one of the readers...u lah....hehe...JUZ MAYBE OK....ada yang mungkin kata

"belum bersedia"
"nanti2 lah"
"ala...i tak nak hipokrit"

and bla..bla..bla....

erm....yakinkah kita esok kita masih diberi NIKMAT oleh Allah untuk bernafas??untuk membuka mata,bangun dari tempat tidur dan menjalankan aktiviti harian kita seperti biasa..dan memikirkan bila masanya untuk kita berubah tanpa berbuat apa2 untuk ke arah itu???lama lagikah kita hidup di dunia??
wallahua'lam...orang kata

"benda baik cepat2 kan"

kan3??hehehe

ok...tu satu part,,,,and 1 more...kalau dah tutup aurat tu...tutup lah ikut syariat keyh....jangan buat ISH je...
*ISH mean Ikut Suka Hati....hehe

ada adik2 usrah tanya...(kira adik2 usrah la jgk...wlaupun x join usrah kat hostel...sbb tak duduk hostel...)
suka panggil adik2 kat sekolah tu adik2 usrah...heee
mereka tanya...

"akak,kalau tak pakai tudung labuh tak boleh ke?"

erm...the answer is...tudung labuh tak labuh..it's ok..asalkan adik still tutup aurat yg ditetapkan oleh Islam...
tapi...bagi akak..tudung labuh ni konsepnya sama dengan pakai TALI PINGGANG KESELAMATAN...
seatbelt la senang kata,,,,pelik tak nape same macam tu pulak?



"ok..macam ni...salah tak dalam islam if kita tak pakai seatbelt?berdosakah???"

"Tak",mereka jawab dgn comel.:)

"erm...tapi...kalau kita tak pakai,kerajaan Malaysia akan kenakan tindakan kan?kenapa?sebab ianya adalah untuk menjaga keselamatan diri....ia adalah masolih mursalah...sesuatu hukum yang dibuat untuk kebaikan atau kemaslahatan sesuatu masyarakat tu...so,,kalau kita tak pakai tudung labuh tak salah tapi ia lebih sempurna dan sangat menjaga aurat dan maruah kepada si pemakainya.Adik2 akak dah faham dah?"

"Tapi...tak rimas ke??"

"jawapannya...akak nk tanya korang,kalau korang pakai seatbelt tu rimas tak?rimas la jugak..tapi...pakai jugak,,,kenapa??"

"Untuk keselamatan la kak"

"Yes!bijak adik akk..and itulah jawapan untuk rimas ke tak pakai tudung labuh...cuma ada sedikit perbezaan...pakai tudung labuh tak rimas...kerana ia sangat menjaga keselamatan kita if kita dah biasa,mungkin panas di dunia tapi tidak di akhirat,InsyaALLAH.Faham dah?"

"Oh...macam tu...kalau macam tu adik nk pakai tdung labuh la.."jawapan yang diberikan dengan penuh yakin dan berwawasan..

"ha...camtulah adik akak..nnti comel la sume macam akk"aku masuk bakul angkat sendiri..heheee

so..THAT'S THE ANSWER.....simple right???(^_^)

tapi,saya tak salahkan orang yang pakai tudung biasa...asalkan ia menutup aurat...saya menghormati pendapat mereka dan tidak menyalahkan mereka....kerana ia adalah pendapat dan keselesaan masing2...:)

ok lah...tu je...
semoga post kali ni bermanfaat...
jumpa lagi...ilalliqa'
wassalam..
(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)