Monday, April 11, 2011

Adam..fahamilah aku...

Alhamdulillah...dpt jgk siapkan post yg kedua untuk hari ini slps post "Confuse yg dah tak confuse"
(^_^)
semoga ini bermanfaat...




Adam...
Kalau kami tidak membalas salammu, kami dikatakan sombong,
Kalau kami diam apabila ditanya, dikata berlagak pula,
Kalau kami tidak senyum kepadamu, dipanggil poyo,
Kalau kami tidak membalas smsmu, dikatakan kerek.
Adam...
Perempuan bagaimanakah yang engkau mahu jadikan isteri?
Adakah seorang perempuan yang dengan senang hati memberi salam kepada semua lelaki?
Atau perempuan yang melunakkan suara apabila bersuara?
Serta perempuan yang murah senyum dan tawanya untuk semua?
Ataupun...
Perempuan yang sentiasa berkepit dengan telefonnya,
Tidak hirau sekeliling semata-mata meluangkan masa untuk bersms denganmu?
Begitukah calonmu wahai Adam?
Ketahui wahai Adam,
Sesungguhnya, perempuan itu manja,
Suka dibelai, Suka dikasih,
Namun, Adam...
Tahukah kamu apa erti batas pergaulan?
Janganlah sewenang-wenangnya engkau memanggil kami sombong, berlagak, poyo atau kerek.
Kerana...
Kami begitu untuk menjaga aib kamu,
Membantu kamu menghindari diri dari belengu dosa,
Menjauh dari kehinaan,
Kerana kami merupakan fitnah dunia,
Fitnah bagi kamu.
Adam...
Kami ini insan yang lemah,
Janganlah kau cemar iman kami,
Janganlah kau rosakkan mujahadah kami,
Janganlah kau kotori kasih dan cinta kami pada Ilahi,
Kerana kami sedang berperang melawan nafsu,
Sedaya upaya menahan diri daripada godaanmu.
Adam...
Andai kau kasih dan sayang pada kami,
Andai kau mahu membela nasib kami,
Andai kau mahu perempuan solehah menjadi suri dalam taman hati,
Ibu kepada bakal pejuang agama,
Doalah buat kami,
Doalah jua buat dirimu,
Agar ada redha Allah dalam setiap amalanmu dan kami...
Kerana Adam adalah pembela kami.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Confuse yang Dah Tak Confuse!(part 2)

erm..wlaupun ade prmintaan dah x confuse untuk part 2 ni...tp...ianya still confuse..still x dpt nk jdkn ianya tidak confuse..kerana ianya masih CONFUSE..(#_#)


haih....penat2...confuse sgt smpai hari ni xleh concentrate kt stdy...pening habis...pening sgt td..ya Allah...ni pun x hilang lagi peningnya...don't know why..kepala ni rasa berat je...denyut2...tp,,bkn sbb confuse tu kot...sbb pe ea...ntah la...sabar je...ujian...(^_^)


erm...betul jgk ckp najla td....


we just fren...so...npe nk fikir lebih2....juz smile...and follow the flow....hehe...thanks najla!!ape la nabilah ni....fikir yang bukan2....kan kawan...so...nabilah dah x confuse dah...nabilah sudah faham akan siapa dirinya...hehe...juz pening..sakit kepala saje...huh....SPM!!dah nk dekat...


netball lg seminggu...sgt busy...pagi kelas smpai 2.15..solat...sambung kelas 3.15 smpai 4.30...then..5.00 netball...mlm homework...fb sikit..blog sikit...heee..(^_^)


penatnyerrrrrrrrrrr...........(@_@)


esok sekolah...nabilah kena jadi pelajar yg cemerlang..yg taat perintah Allah dan Rasul-Nya..taat ibu bapa...baik dgn kwn2...hablum minallah..wa hablumminannas...(hubungan dgn Allah,dan hubungan dgn manusia)..kadang2 hati Nabilah ni rasa sgt mls untuk belajar...


"Hei...lepak dulu..baru bulan 4...lame lagi nk SPM....lepak2 jer.."

OR

"erm...x bleh...kwn2 msti stdy ni...kena stdy gak..nk jadi doctor kena rajin...nk wat mama & abah happy...so,,rajin!!"

tgk tu..hati kata lain...nafsu kata lain...kalau nafsu kita ajak pada benda yg x bgus...kita kene lawan...mesti!

that's why la kita kena kuat..lwn nafsu kita!!keyh..(^_^)


kepala dah sgt skt...xleh nk fikir ayt yg bgus...ok lah...akhir kata 


"Hidup penuh pengorbanan,Pengorbanan perlukan perjuangan,Perjuangan perlukan ketabahan,Ketabahan perlukan keyakinan,Keyakinan pula menentukan kejayaan,Kejayaan pula menentukan kebahagiaan..."


ilalliqa'
wassalam....(~_~)


Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)