Friday, November 18, 2011

belajar kerana DIA..

Bismillah...ha....sempena exam yang sedang berjalan ni,pernah tak terfikir ujian yang kita hadapi ini adakah kerana si dia atau DIA???adakah kita belajar untuk exam semata-mata?ha....pernah terfikir tak??jeng3...hihihi..
bukan apa...kadang2 kita tak dapat kejayaan tu bukan sebab kita tak usaha..mungkin niat kita tu kurang betul dan tidak berada di tempat yang sepatutnya...kan3??(^_^)



kita belajar kerana siapa kalau bukan kerana DIA...
Siapakah gerangan DIA itu..???
ha...siapa lagi kalau bukan Allah yang Maha Kuasa..

memang senang untuk dilafazkan pada bibir dan kata2 bahawa

"saya belajar kerana Allah"

tapi...orang kata mulut kata lain hati cakap lain...walau apa pun sebagai hambaNya yang dhoif,kita perlu usaha untuk mendapatkan redha Ilahi...kita serahkan hanya pada Allah...kita perlu betulkan niat..
belajar kerana Allah..lakukan apa2 pun kerana Allah..
ha...dengan tu la pekerjaan yang kita lakukan dikira ibadah...
seronok kan..?
tak de lah belajar jadi sia-sia sebab salah niat...

apabila kita lakukannya kerana Allah...
apa pun yang jadi,kita pasti redha...sebab bila kita ikhlaskan hati untuk belajar kerana Allah
insyaAllah,kita akan dapat ikhlas menerima apa pun keputusannya..
sebab bila kita lafazkan
توكلت على الله 
means kita dah serahkan pada ALLAH...
jadi,kenapa kita perlu kecewa dan sedih atas apa yang kita terima???
kan Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya...

so nye jangan rasa ptus asa dan kecewa....
gagal sekali bukan bererti gagal selamanya....
kurang berjaya di SPM bukan bermakna gagal dalam hidup pun...
yang penting keikhlasan belajar tu..
Mama ada pesan pada bila,,supaya belajar tu biarlah kerana Allah
sebabnya dengan itu kita terima je walau apa pun rezeki yang diberi...

kerana walau sekecil mana pun rezeki yang kita dapat,
tapi,sebenarnya ia adalah rezeki yang sangat besar
yang dianugerahkan oleh Allah kepada hambaNya...
dan hanya Dia yang Maha Pemberi Rezeki...
kiranya kita adalah orang yang dipilih ALLAH untuk diberikan rezeki tu..
jangan pernah mengeluh...
sentiasa optimis dengan Allah!
(^_______________^)

OK...itu saje...ingat!belajar kerana Allah...
ilalliqa'
wassalam....

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

No comments: