Monday, August 29, 2011

Sonoknyer.....(^__^)


Salam semua!!!heeeee...comel tak kite...hehe...
ok..actually rasa happy sangat...sebab..hari ni,
dapat buat macam2..
buat ketupat,ketupat palas,dapat sembang dengan
FAMILY semua..!!!bestnyer....
alhamdulillah....
cuma tak boleh makan je...yela..
kan bulan puasa,,,:)

kami melakukan kerja mengikut tugas2 yang sudah diberi...ini 
adalah calon2 nya..jeng3....hehe



ABAH 
potong daging

MAMA
buat pulut untuk ketupat daun palas

ABANG ADIB
lap tingkap

ABANG ANUAR
mop dan sapu rumah(dia memang suke wat kje2 ni)

KAK NADIAH
masak
(dah memang dia suka)

CIK DOKTOR
anyam ketupat,masukkan beras dalam ketupat,buat ketupat palas...
(^__^)

dan sekarang masing2 telah pun kepenatan...cuma cik doktor je
yang menulis ni ha,,,
hehe

di kesempatan ini,cik doktor ingin memohon berjuta-juta keampunan
kepada semua yang mengenali diri ini,,
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN..
kosong2 la ea....heee...

hati2 balik raya ni keyh..
ingatlah pada orang yang tersayang,,,
jemput la datang rumah ye...(^_^)

ha..lagi satu,di saat kita gembira menyambut hari raya,jangan lupa 
pada mereka yang tak berupaya...bersyukurlah selalu...
pada kawan2...jangan lupa TRIAL SPM!!!heee
wassalam..ilalliqa'

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, August 28, 2011

Diari Hati Ramadhan...

......اللهم نجحنا في الامتحان 
.......اللهم زوجني زوجا صالحا وغنيا كسليمان وصوت الجمال كداؤد وجميلا كيوسف وحكيما وذكيا كمحمد


Saat hati ini tenang setelah mengadu pada Allah Yang Esa,ku melihat wajah2 ukhti-uhtiku sedang khusyuk bersolat dhuha'...hati ini berfikir,apakah akan ku lihat bi'ah ini nanti...adakah dapat ku rasa suasana ini lagi nanti...adakah aku akan lupa dengan semua ini,pelbagai soalan yang tiba2 bermain-main di fikiran...ku berasa sungguh nikmatnya,ukhuwah ini,jalinan ini,suasana ini.

Ana teringat 2 tahun yang lepas,seorang ukhtiku selalu mendekatiku..mendidik hatiku,agar ana tidak lalai,tapi kenapa waktu itu ana kosong,hatiku seolah-olah tidak boleh menerima nasihatnya,,,dan sekarang bila dia tiada,aku sangat merindukannya.....ukhti...(T_T)

Waktu dhuha' yang tenang ini,mengingatkan ana kepada cerita2 lama...ya Allah,ana bersyukur kerna Kau memberi ku nikmat ini,suasana ini,sahabat2 ini,hati yang baru ini..segalanya..Thank you Allah...
sahabat,ana sayang korang semua....!!(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

(T__T)

Assalamualaikum kawan2 sume...ha...busy tak busy?nak raya kan...(^_^)..tapi....
sedih sebab Encik Ramadhan dah nak balik dah...kan3?

tinggal berapa hari je lagi....sebabnya kita pun tak tahu tahun depan kita boleh jumpa
lagi tak bulan Ramadhan ni...bulan yang penuh barakah dan maghfirah....hmmm....sedihnya...
I wanna hope
"I will meet Ramadhan again next year"

(^_____________^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, August 26, 2011

Filling The void

Filling the Void.

“Truely in the heart there is a VOID that cannot be removed except with the company of ALLAH …

And in it there is a SADNESS that cannot be removed except with the happiness of knowing ALLAH & being true to him …

And in it there is an EMPTINESS that cannot be filled except with love for ALLAH & by turning to him & always remembering him …

And if a person were given all of the world & everything within it, it would not fill this emptiness …” 
Filling the Void.
“Truely in the heart there is a VOID that cannot be removed except with the company of ALLAH …
And in it there is a SADNESS that cannot be removed except with the happiness of knowing ALLAH & being true to him …
And in it there is an EMPTINESS that cannot be filled except with love for ALLAH & by turning to him & always remembering him …
And if a person were given all of the world & everything within it, it would not fill this emptiness …”

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

P.e.a.c.e



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, August 25, 2011

The Boy & the Apple Tree



A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it everyday. He climbed to the treetop, ate the apples, took a nap under the shadow…he loved the tree and the tree loved to play with him. Time went by…the little boy had grown up and he no longer played around the tree every day.

One day, the boy came back to the tree and he looked sad. “Come and play with me” the tree asked the boy. “I am no longer a kid, I do not play around trees any more” the boy replied.

“I want toys. I need money to buy them.” “Sorry, but I do not have money… but you can pick all my apples and sell them. So, you will have money.” The boy was so excited. He grabbed all the apples on the tree and left happily. The boy never came back after he picked the apples. The tree was sad.

One day, the boy who now turned into a man returned and the tree was excited “Come and play with me” the tree said. “I do not have time to play. I have to work for my family. We need a house for shelter. Can you help me?” “ Sorry, but I do not have any house. But you can chop off my branches to build your house.” So the man cut all the branches of the tree and left happily. The tree was glad to see him happy but the man never came back since then. The tree was again lonely and sad.

One hot summer day, the man returned and the tree was delighted. “Come and play with me!” the tree said. “I am getting old. I want to go sailing to relax myself. Can you give me a boat?” said the man. “Use my trunk to build your boat. You can sail far away and be happy.” So the man cut the tree trunk to make a boat. He went sailing and never showed up for a long time.

Finally, the man returned after many years. “Sorry, my boy. But I do not have anything for you anymore. No more apples for you …” the tree said. “No problem, I do not have any teeth to bite” the man replied. “No more trunk for you to climb on” “I am too old for that now” the man said. “I really cannot give you anything… the only thing left is my dying roots” the tree said with tears. “I do not need much now, just a place to rest. I am tired after all these years” the man replied. “Good! Old tree roots are the best place to lean on and rest, Come, come sit down with me and rest.” The man sat down and the tree was glad and smiled with tears…

This is a story for everyone.The tree is like our parents. When we were young, we loved to play with our Mum and Dad…

When we grow up, we leave them…only come to them when we need something or when we are in trouble.

No matter what, parents will always be there and give everything they could just to make you happy.

You may think the boy is cruel to the tree, but that is how all of us treat our parents. We take them for granted we don’t appreciate all they do for us, UNTIL it’s too late. May Allah SWT forgive us of our shortcomings and may He Guide us inshaallah.
“And your Lord has decreed that you worship none but Him. And that you be dutiful to your parents. If one of them or both of them attain old age in your life, say not to them a word of disrespect, nor shout at them but address them in terms of honour. And lower unto them the wing of submission and humility through mercy, and say: ‘My Lord! Bestow on them Your Mercy as they did bring me up when I was small.’ ” [Al-Qur’an 17:23-24]

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Friday, August 19, 2011

Buronan..(^_^)

Assalamualaikum..hai korang!!!ha...actually tajuk kali ni diilhamkan oleh Cik Adyla Adania....korang knl tak?ok..if tak kenal pegi carik kat fb...hehe...
 
ok..sebenarnya....siapakah buronan itu??hahaha....lawak giler citer semalam...ni semalam punya cerita...tapi..cik doktor baru nak post hari ini..di atas permintaan geng2 buronan..haha...siapakah geng itu?jeng3....
korang yang taw senyap2 je keyh.....this is our secret recipe...kikiki....

buat peringatan

cik doktor dan cik adyla dan beberapa orang lain telah menjadi buronan ..........
pada hari semalam...dekat kelas.....

kesahnye begini................................

on a very bright day and sunny day.....(teacher zu!saye dah boleh buat ayat power..power tak??power kan?hee)
ok2...sambung balik...kami di dalam kelas ternyorok-nyorok....di belakang meja..haha...
asal dengar beberapa bunyi tapak kaki...kami menundukkan kepala masing2....wah..macam Nightmare pulak...segala percakapan kami dihentikan buat sementara waktu...ssshhhhhh...cik adyla memberikan isyarat...kami mendiamkan diri...setelah dikenalpasti...bahawa bunyi tapak kaki itu semakin jauh...kami bersembang kembali...haha...sungguh adventurous sekali kisah kami.....kemudian...kami dapati tiba2 pintu kelas kami ditarik kuat oleh ............. erm...kami tertanya-tanya siapakah itu...jeng3...masing2 bersembunyi...malangnya cik doktor terlihat susuk tubuh nya tetapi tidak melihatnya...yang penting cik doktor takut kalau2 dia terlihat cik doktor di sini....oh..tidak....hormon adrenaline telah dikeluarkan oleh sel badan dengan pantas....dup..dap...dup..dap....dengar kan jantung kami berdegup....blood vessel semua mengalami dilation...pemgembangan salur darah....muka jadi merah2....sungguh menakutkan...dan lebih menyedihkan salah seorang geng kami telah pun dikenalpasti oleh ........... kerana geng kami itu terkejut saat pintu itu dibuka lalu dengan spontannya terus menoleh ke arah ............. ...

huh...kami belum menarik nafas lega lagi....oleh itu,kami mengambil langkah berjaga-jaga dengan memperlahankan sedikit volume suara kami....sampai lah tepat pukul 2.15 kami pun beredar....masing2 berjanji supaya tidak memberitahu hal ini kepada orang lain..malangnya....cik doktor dah bg taw pun....teetttt...

hehe...ok...now...kite tengok pengajaran cerita pada hari ini...hehe
1.buat tindakan yang bijak
erm....tu je kot..hehe....ok..kalau ada pape nk tmbh komen ke ok..
citer ni akan diingat smpai bila2....kan geng kan??brpe thun lg aku nk korang bukak balik blog ni..bace...supaya korang ingat jgn sekali-sekali buat jht...hehe...(tapi,xla jht sgt..kan3?)(^__^)

ok lah...tu je...ilalliqa'
wassalam...(^__^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Thursday, August 18, 2011

Meet someone...


Assalamualaikum kwn2..hehe...sblm nk citer pe yg jd hari ni...erm...cik doktor jmpe someone tadi....lme tak jumpe die dah...ada la jugak hari tu teringin nak jumpa...dan Allah temukan kitorang tapi,,juz bertembung macam tu je...walau macam mana pun...dpt jmpe gak kan....hmmm....hope dia jadi org yg berguna di dunia dan akhirat,,,insyaAllah...ok..tu je....da~

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Monday, August 15, 2011

Let's Be Happy!(^__^)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sedikit Confuse...(T_T)

Setelah apa yang jadi semalam...dia tak pernah serius kot dgn apa yg dia ckp...i don't know...hehe...saya kot yang salah...sbb salah anggap...mungkin dia tak faham apa yang saya rasa....saya langsung tak salahkan dia...biarlah dia tak taw apa yg saya fikir..almost thousands of my tears come out from my eyes...(actually tak kira pun berapa titis air mata yg jatuh..)

Ya Allah...rasa macam ana jauh sgt dari Mu...hmmmmmm.....walau apa pun..ana tahu Allah sentiasa ada...ana akan cuba untuk kembali dekat dengan Mu.... (^___^)


dalam sibuk mencari ilmu Allah yang begitu luas ni...ujian datang silih berganti...ya,maybe this is one of the test for me....thank you Allah...

"I learnt that love can come from everywhere,,,but the truth love can come only from You....."
" Doaku…Harapanku…Pintaku dengan harap…Harap dengan sgt.Penuh rendah diri sebagai hambamu......Kurniakan aku masjid yg sempurna...Dgn jodoh yg baik-baik,Penuhi pertemuan dan perpisahannya,Dgn iman, nur & rahmatmu.Biar jodohku itu.Buatkan aku dekat padamu.Ya Allah
Biar jodohku itu,Buatkan syurga nanti jadi naungan untukku,Biar jodohku itu.Buatkan aku lebih mencintaimu...........
Lebih dari segalanya Ya Tuhan,Ya Allah,
Amin..."
apa yang perlu difokuskan sekarang ni...nak cari dan cari dan terus mendapatkan cinta Allah...nak berjaya dalam SPM..nk buat mama abah happy...erm..ok...ilalliqa'...

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Cinta Halalku......



Beberapa bulan ni semuanya serba tak kena... Semuanya gara-gara terkena tempias cinta yang tidak mengikut fitrah. Serupa dengan lirik lagu tersebut yang jika silap penghayatan, bakal menghalalkan yang haram dek kerana cinta.

Cinta yang sepatutnya suci dan bersih mungkin dicemari unsur-unsur fitnah.
Umpama langit yang kelihatan cerah, namun hakikatnya angin kencang tidak kelihatan oleh pandangan mata kasar. Aku terpukul dan hampir-hampir saja aku gagal menamatkan pengajianku dek kekusutan yang timbul.


Manakan tidak, hatiku sayu dan aku rasa dikhianati oleh insan yang paling ku percayai sejak kami disatukan. Aku buntu... terasa seperti tiada tempat untuk ku meluahkan perasaan dan meminta pendapat semata-mata demi menjaga maruah cinta halalku, sedangkan aku amat memerlukan sokongan ketika itu.

Namun aku bersyukur, aku masih mengingati Allah... dan dengan takdir-Nya juga, aku semakin hampir dengan-Nya. Melalui laman sesawang juga aku terjumpa banyak tulisan-tulisan yang membantuku membina kekuatan, mengubati hati dan yang penting sekali bermuhasabah diri!
Dugaan yang mendatang membuatkan aku banyak berfikir bagi membetulkan diri. Mungkin aku tidak menyedari yang selama ini aku juga melakukan kesilapan dan aku leka dengan nikmat dunia yang Allah kurniakan dan meletakkan cinta (nota: cinta halal, ye!) pada makhluk lebih tinggi daripada cinta kepada Allah dan Rasul-Nya, tidak seperti yang selalu dilafaz di bibir.

Dan mungkin juga kerana selama ini aku kerap bangga pada diri sendiri, kerana terus-terang selama ini aku rasakan diri aku kuat untuk menyelesaikan bebanan kerja, kerenah rakan sekerja ataupun tekanan pengajian biasanya tidak bisa membuatkan aku mengalah.

Nah, rasakan... ada juga kelemahan diri yang tidak pernah aku sedari sebelum ini. Begitu halusnya cara Allah... Subhanallah!

"Yakni mereka yang beriman dan hati mereka menjadi tenang dengan mengingati Allah. Ingatlah sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang. " (Surah al-Ra'd 13: 28)

Berpegang kepada ayat di atas, aku mengadu masalahku kepada-Nya. Alhamdulillah, aku yakin Allah mendengar doaku setiap kali selesai solat.  Syukur, angin kencang kini reda dan jiwaku semakin tenang.
Tenang kerana kini aku menyerahkan semua urusan kepada Allah... Yakin bahawa setiap yang berlaku itu ada hikmahnya dan Allah tetap memberikan yang terbaik buatku.
"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (al-Baqarah, ayat 286)
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (al-Baqarah : 216)

Dan aku semakin matang dan faham tentang banyak perkara.Insya-Allah dengan izin-Nya akan ku bina kekuatan untuk mengharungi liku-liku hidup... dan untuk beberapa bulan terakhir ini, untuk menamatkan pembelajaran dan menggenggam segulung lagi ijazah kejayaan , insya-Allah!
Buat cinta halalku, terima kasih kerana dikau masih menghargaiku dan terus memberikan sokongan kepadaku. Namun besarlah harapanku agar kau sucikanlah cintamu... kerana cinta dari Allah itu fitrah. Semoga Allah melindungi kita dari membuat fitnah sama ada secara sedar, atau sebaliknya. Amin...

"Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmat-Ku kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras." (Surah Ibrahim 14: Ayat 7)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Sunday, August 14, 2011

"Be mindful of Allah in all your movements and times of stillness, at every moment, with every blink of the eye, with every thought, wish or any other state. Feel His nearness to you! Know that He looks and is aware of you, that nothing that you conceal is Hidden from Him. He is with you with His knowledge, awareness and power. If you are righteous, He will guide, assist and protect you."

Ibn Khalid    

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Alhamdulillah....



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Saturday, August 13, 2011

Friday, August 12, 2011

Oh Allah,,forgive me..

“O Allah, forgive me, have mercy on me, guide me aright and grant me sustenance.” Ameen  
“O Allah, forgive me, have mercy on me, guide me aright and grant me sustenance.” Ameen

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Allah Always be There....

When you  have no one to turn to, Allah SWT is always there.
When you have no one to turn to, Allah SWT is always there.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Beautiful Dua'

"Oh Allah, teach me to love others just like I love myself, teach me to judge myself just like I judge others. And if I have wronged anyone,give me the courage to apologize, and if anyone wronged me, give me the courage to forgive because you have taught me that forgiveness is the highest level of strength and revenge is the highest level of weakness. And I ask you not to forget me in your forgiveness"♥

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

If You Are........

 

If you are rich, follow the merchant of Makkah.
If you are poor, look at the prisoner of the Shi’abe Abi Taalib.
If you are a king, study the life of the ruler of Arabia.
If you are a subject, look at the Quraishi.
If you are a conqueror, look at the conqueror of Badr, Hunayn & Makkah.
If you are defeated, take lesson from the battle of Uhud.
If you are a teacher, look at the holy teacher in the school of Suffah.
If you are a pupil, look at him, who sat before Jibra’eel (A.S.).
If you are a preacher of the gospel of truth, look at the prophet of Makkah.
If you are successful, watch him preach on the pulpit of Madinah.
If you are wishing to be a prosperous business man, look at him who owned the lands of Bani Nazeer, Khaybar and Fadak.
If you are an orphan, do not forget the child of Abdullah and Aaminah.
If you are a young man read the life of Makkah’s shepherd.
If you are a husband, do not forget the husband of hadrat Khadija and Aisha (R.A.).
If you are a father, watch the father of hadrat Faatima (R.A.) and the grand father of Hasan (R.A.) and Hussain (R.A.).

In short whatever you might be, unto the blessed Prophet is your guidance.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)



Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Forgiveness in Ramadhan..:)

 

The Prophet Muhammad said: Musa, the son of Imran once asked, “Oh my Lord! Who is the most honorable of Your servants? And He replied, the person who forgives even when he is in a position of power” (Baihaqi).

You know you’re right. You know what I’m referring to - those times when you get into an argument(s) with a family member, friend, boss, employee, coworker, classmate, teacher or whoever. You know your facts are right or that you’ve been wronged with an insulting remark, sarcastic comment or rudeness.
And so, you choose to hold a grudge. After all, you’ve got a right to. Nobody should be treated this way. Why should you forgive? You’re not the one who started this. You’re not the one who doesn’t have the facts straight.

True. You may be right. You may be in that position of power mentioned in the Hadith above. But forgiving others, apart from positively affecting our health (less stress) and our minds (one less negative thing to focus on), is a necessary step to closeness to Allah SWT.
How can we move up the ladder of spiritual development when we hold bitterness and anger towards another person? While we may have been in the right, is it worth sacrificing our energy on a grudge instead of on growth?
Is there not something strange about asking for Allah’s forgiveness of our sins while withholding our forgiveness from someone who has hurt us? 
One of the distinguishing features of Ramadan is forgiveness. The Prophet explained in one Hadith that Ramadan is a month whose beginning is Mercy, whose middle is Forgiveness and whose end is freedom from the Hellfire.
This makes it a great time to ask Allah SWT for His Forgiveness. It’s also a wonderful time to open our hearts and cleanse them of grudges and bitterness by forgiving others.
The path to connection to Allah SWT is always paved with tests and difficulties. Nobody gains spiritual upliftment without having to prove their mettle. This process includes facing all kinds of hardships, including injustice at the hands of others.
If we truly want Allah’s love, mercy and forgiveness, we must remember that the hurts of this world are temporary, and we are working towards that which is permanent. Is it worth being bitter and stunting our growth? Will it really benefit us? How will our anger and bitterness change the person who has hurt us?
Let us use these remaining days of forgiveness this Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah to forgive us.

Let us use these remaining days of Ramadan to open our hearts to those who have wronged us and forgive them as we beg Allah SWT to forgive us. Aameen.

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Wednesday, August 10, 2011

Rumput....(^_^)


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am.
Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar : Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : Oh, awak nak tahu ke? Emmm... baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye... mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar : Baiklah... apa yang saya harus buat?
 
Cikgu : Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang paling cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar : Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh. Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu : Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar : Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada mulanya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. Kecualilah jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi.

Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.
Maka, bersyukurlah dengan kasih-sayang yang kau terima pada hari ini, kerana jika kau meninggalkannya, mungkin kasih sayang itu tidak akan kembali seperti sediakala.
Sedarlah wahai insan, kasih sayang Allah itulah yang paling hakiki, jika kau memalingkan dirimu dari kasihnya, maka kamulah serugi-rugi manusia.
ilalliqa' kawan2...
(^_______________^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

Tuesday, August 9, 2011

Peringatan Tengah Hari..:)

Salam kawan2 sume....ha..cik doktor baru balik sekolah ni....zohor tadi solat berjemaah kat surau....kemudian dengar tazkirah...yang cik doktor maksudkan peringatan di atas tadi tu tazkirah la....yang disampaikan oleh ustaz kesayangan cik doktor...ustaz Fauzi....yang tak pernah marah kepada anak-anak muridnya...







ok..cik doktor nak kongsikan sikit apa yang cik doktor dengar dan sempat salin isi2 penting yang disampaikan oleh ustaz....ruang kertas nya sangat kecik sebab cik doktor lupa bawa buku nota,cik doktor bawa buku Bio je...so,,tulis la kat buku bio tu....hehe

ok2....ceritanya mcm ni...maybe korang bosan kan..hehe...xpelah...yang penting cik doktor cuba untuk sampaikan apa yang cik doktor dengar tadi....

ustaz fauzi kata...dalam hadis Rasulullah ada mengatakan 7 golongan yang akan mendapat perlindungan daripada Allah pada hari yang tiada perlindungan melainkan perlindungan dari Allah s.w.t....

Hadits Rasulullah SAW, hadits mutafaqun’alaih, shahih Bukhari Muslim: Dari Nabi SAW, beliau bersabda: “Ada tujuh golongan yang bakal dinaungi oleh Allah di bawah naungan-Nya, pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya, yaitu: Pemimpin yang adil, pemuda yang tumbuh dengan ibadah kepada Allah (selalu beribadah), seseorang yang hatinya bergantung kepada masjid (selalu melakukan shalat berjamaah di dalamnya), dua orang yang saling mengasihi di jalan Allah, keduanya berkumpul dan berpisah karena Allah, seseorang yang diajak perempuan berkedudukan dan cantik (untuk bezina), tapi ia mengatakan: “Aku takut kepada Allah”, seseorang yang diberikan sedekah kemudian merahasiakannya sampai tangan kirinya tidak tahu apa yang dikeluarkan tangan kanannya, dan seseorang yang berdzikir (mengingat) Allah dalam kesendirian, lalu meneteskan air mata dari kedua matanya.” (HR Bukhari)


teringin tak nk jadi golongan ni?best kan?ok...

di ranking yang pertama : hehe
1.Pemimpin yang adil
imam tu juga seperti ketua atau pemimpin...pada skop yang kecil mungkin imam itu adalah ketua keluarga,ketua kelas ke...dan skop yang lebih besar adalah pemimpin negara....

2.pemuda yang tumbuh dengan ibadah kepada Allah (selalu beribadah)
nak jadi mcm ni tak?jom2 ingat Allah selalu..(^_^)

3.seseorang yang hatinya bergantung kepada masjid (selalu melakukan shalat berjamaah di dalamnya),
ha....ni selalu dengar kan?selalunya lelaki la yang lebih afdhal...hehe..so,,kalau nk carik calon suami carik seorang lelaki yang hatinya dekat dgn masjid...dkt dgn Allah...okeyh?hehe...laa'lla kazalik....(cik doktor harap cik doktor dpt suami yg mcm tu..:)

4.dua orang yang saling mengasihi di jalan Allah, keduanya berkumpul dan berpisah karena Allah,

5.seseorang yang diajak perempuan berkedudukan dan cantik (untuk bezina), tapi ia mengatakan: “Aku takut kepada Allah”,  

6.seseorang yang diberikan sedekah kemudian merahasiakannya sampai tangan kirinya tidak tahu apa yang dikeluarkan tangan kanannya, dan
 
7.seseorang yang berdzikir (mengingat) Allah dalam kesendirian, lalu meneteskan air mata dari kedua matanya.” 



erm..bestnyer la golongan2 ni....teringin nk jadi golongan ni....tak dpt jadi semua...mencuba untuk menjadi salah satu daripadanya sudah cukup baik la...kan3?

ok lah kawan2...tu je kot....semoga peringatan kali ini dijadikan tauladan...
selamat berbuka puasa...hehe...lame lagi...ok2,,ilalliqa'
wassalam...(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)