Friday, June 24, 2011

Redha dan Ikhlas itu penting...

Assalamualaikum....alhamdulillah...pertamanya saya sangat bersyukur kepada Allah sebab dengan izin Allah saya dapat type word2 ni...
hari2 yang saya lalui di sekolah beberapa hari ini sungguh penat....dan letih...bak kata pujangga :
belajar itu memang penat,jika tidak,bukan belajar lah namanya...



ok...actually...nak citer pasal ikhlas dan redha...
dan ia akan berkait dengan syukur..dalam surah Ibrahim ayat 7 Allah berfirman :


Dan ingatlah tatkala Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu; dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.”” (Surah Ibrahim:7)

cikgu rozai kata walaupun kita dapat rezeki sedikit pun..bersyukurlah!

sebab apa?sebabnya....cuba tengok balik firman Allah di atas tadi.yang saya highlight kan...

bila kita bersyukur nescaya Allah akan tambah nikmat kita..contoh nya,saya bagi contoh yang paling dekat dengan pelajar ye...bila kita dapat markah paper exam kita rendah..atau pun tak sampai target yang kita nak...mesti kita akan cakap

"ala,kenapa salah ni"
"ala,sikit je"
"hmm...rendahnya markah aku dapat"

semua ni....apa yang kita cakap tu...sebenarnya menunjukkan yang kita tak bersyukur dan tak redha dan juga tidak ikhlas dengan rezeki yang Allah beri pada kita....berbalik pada ayat Al-Quran tadi...bila kita bersyukur...

"alhamdulillah,terima kasih ya Allah"
"syukur Alhamdulillah"
"ya Allah,terima kasih.ana bersyukur kepada-Mu ya Allah"
"Thank You Allah!"(^_^)

kan sedap mendengarnya...heee...mungkin Allah akan berikan yang lebih baik untuk kita nanti...who knows...right?

kan rezeki itu milik Allah dan rahsia Allah...seharusnya kita bersyukur walaupun ia sedikit...kerana....INGAT!!ada lagi orang yang nasibnya tidak seperti kita...mungkin ada lagi yang lebih bawah dari kita...sabar itu ISLAM..redha itu ISLAM....syukur itu ISLAM....islam tidak mengajarkan umatnya kufur bukan??Islam mengajar redha,ikhlas dan syukur....pegang kata kunci ini..InsyaAllah kita akan hadapi hari2 kita dengan senyuman dan tangisan kegembiraan terhadap nikmat yang Allah kurniakan...

Thank you Allah....(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

No comments: