Sunday, March 13, 2011

Cinta atau Cita-Cita???



SITUASI 1:
yang mana satu ea nk pilih???
dua2 mcm penting je...

SITUASI 2 :
awk,kite sayang awak...tapi..ibu kata belajar dulu..
camne ek?

"ala..syg stdy je la,sy x kan gnngu time awk stdy"

SITUASI 3 :
ish...cmne ni...stdy x hbs lagi...tapi...nk tnggu umur brpe
nk carik psgn ni??nk tnggu ke nk carik...or.fokus stdy?
argh..pening2...

:::::::::::::::::::::::::teeeeeettttttt:::::::::::::::::::::::::

ups!!!chop3..nanti3..pe citer ni dik...cinta ke cita2??
dua2 memang penting...tapi,,salah satu akan jadi
paling penting..nk taw pe dia??
jap lagi ea...(^_^)

bercakap soal cinta...
ramai org rasa..krna cinta ni fitrah...
siapa yg x rasa cinta,erm...
maybe he is not a humanbeing...huhu



haiwan pun ade rase kasih pada ank dia...
manusia ni telah dikurniakan perasaan cinta tu oleh Allah
so...jgnlah salahkan perasaan cinta tu...kesian cinta
klau jadi pape disebabkan cinta,
salahkan diri anda kerana x 
dpt mengawal perasaan cinta tu..ok?

kalau adik2 yg berumur 16 tahun ke atas rasa
suka kat seseorang..
ia adalah perkara yang normal..
yang biasa..
ia berlaku adlh disebabkan perubahan hormon..
tapi...perasaan ni x perlu lah dibesar2kan..



kerana ianya merupakan sesuatu yg biasa...
yg normal pada seseorang bila dia tlh mencapai
umur ni..so...sape2 yg rasa cmni..tahniah!!
kerana anda seorang yang NORMAL...hehe

so,,ape citer bile dah ade yg kapel wktu ni??
dating waktu ni??
bawak awek ke hulu ke hilir??
I LOVE U..U LOVE ME????

erm...x salah sebenarnya nk bercinta...
TAPI..
bukan waktunya....okeyh?

setakat nk berkwan boleh...tapi,..pastikan 
parent adik2 taw adik brkwn dgn siapa...
islam x larang perasaan cinta...
islam x haramkan kita berkawan...
tetapi..cuma sekadar berKAWAN...dan diketahui 
oleh parent adik2...erm....adik2 pasti ke
lelaki tu yg akn jadi suami adik2 nnti?
pasti ke hbungan ni kekal smpai akhir hayat??
maybe you reallly reallly love your couple...
n time tu rasa cam syg giler ah kat die...
x nak lepaskan dia..camtu??
TETAPI...
cuba adik fikir..wajar ke adik luangkan masa lebih untuk
"boypren" (BOYFRIEND) OR "GILRPREN"
adik2 berbanding cinta adik kepada Allah...?
wajar x??

renung2 kan dan selamat beramal....(^_^)
belum hbs lagi ni....

so..untuk situasi nombor 2 tadi...stdy is more important than couple..
clear???clean and clear??huhu
i hope you get the answer my dear...:)

okay...lets take a look at situation number3..
erm...this person is stdying in ipta
kadang2 mungkin kita rasa mcm kita nk tunggu ke 
kita nk usaha(carik)..
stdy tnggl setahun...tapi..tak dak
sapa lagi ni..hehe



erm...saya bukanlah seorang yg pakar untuk mengatakn soal 
cinta...
tapi...saya cuma mengutarakan pendapat sy..
erm...jodoh adalah ketentuan Allah...
untuk itu...perlu ada kedua-duanya..
iaitu usaha dan tunggu...

USAHA..
berkata soal usaha...adakah dengan bercouple dahulu??
or ber"chating",ber"SMS"...hntar surat or pape..
bagi saya usaha..adalah kita ukur baju 
di badan sendiri...bermakna...
usaha bermula dari diri kita...usaha untuk menjadi seorang yg 
soleh,utk mndptkan seorang yg soleh juga..
erm...x dapat nk ulas byk tntg ni...mungkin ini adalah solution :


erm..ok lah..so...terjawab x mana lagi penting...hehe
i hope you get it right...
oklah..
ilalliqa'
wassalam..(^_^)

Semoga mendapat ibrah dari post ini.ilalliqa' :)

No comments: